HAAGSCHE COURANT

Goudse maakt kostuums Herman van Veen

„Ik ga regenboogachtig te werk", zegt Marga Groen over de manier waarop zij kostuums ontwerpt. De 40-jarige Goudse werkt dezer dagen tot diep in de nacht aan een grote opdracht van de Haastrechtse theaterkunstenaar Herman van Veen. Hij vroeg haar 55 kostuums te ontwerpen voor zijn film 'Het verhaal van de clowns' en dat houdt Marga dagelijks bezig in haar atelier.
„Over het verhaal van de film mag ik nog niets vertellen", zegt ze. „Maar ik vond het een erg leuke opdracht, ik heb meteen 'ja' gezegd. Ik heb ook de kostuums ontworpen voor de show waarmee Herman in Duitsland heeft opgetreden. Dat is hem blijkbaar goed bevallen, want hij kwam terug voor de film. En we wonen bij elkaar in de buurt; dat is makkelijk voor het contact".In haar gloednieuwe atelier, een schuur naast de woning, hangen reeds enkele voltooide clown-kostuums. Eén ervan is geheel uitgevoerd in verschillende kleuren groen, en blijkt toe te behoren aan een muzikale clown in de film. Hij krijgt dan ook een grote verzameling kartonnen muzieknoten in z'n .zak, die hij tijdens muzikale scènes naar hartelust in het rond kan strooien.
„Herman heeft ideeën in zijn hoofd, en die vertelt hij me dan. In het begin vond ik dat wel eng, ik kende hem nogliiet zo goed. Maar hij heeft goede trefwoorden. Laatst had hij het over kanarierood. Door zulke dingen lukt het meestal wel, en hij vindt het steeds mooi".

De kostuumopdracht noodzaakte Marga en haar man de hele zomer te werken aan has atelier. Tot voor kort maakte zij textiele kunst op de zolder van hun huis, en spon ze daar wol, die ze verwerkte in zelf ontworpen truien. Voor het ontwerp en uitvoeren van 55 kostuums verbouwden Marga en haar echtgenoot de schuur naast hun woning tot een ruim en licht atelier, dat echter nu al te klein dreigt te worden.
De kostuumontwerpster volgde zij de mode-opleiding in Maastricht en deed grafiek aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. Door de baan van haar man bij Rijkswaterstaat kwam Marga in Gouda terecht. Het contact met Herman van Veen kwam tot stand via een vriendin van hem die haar dochter Anouk leerde kennen


Schoenen


„Het is mijn werk, maar ook m'n hobby", zegt Marga over het ontwerpen van kostuums. „Ik ben een manusje van alles, ik vind het leuk om van alles te kunnen. Bij deze kostuums maak ik ook schoenen. Het bevalt me uitstekend, als ik veel opdrachten in deze richting krijg ga ik er zeker mee door. Nee, ik maak geen confectie, geen massale produktie. Mijn gebreide ontwerpen zijn ook exclusief, ik maak er beslist geen patronen van".

Bij het ontwerpen gebruikt ze het liefst natuurlijk materiaal, al moet ze soms wel synthetische stof nemen omdat de gewenste kleur niet in katoen, wol of linnen verkrijgbaar is. Vroeger had ze een voorkeur voor blauw, paars, lila en haar naamkleur. Maar tegenwoordi vindt Marga Groen vrijwel alle kleuren mooi: „Ik werk veel met kleuren, die in elkaar over lopen. Er is een heleboel mooi als je ze maar goed naast elkaar zet, zoals in de regenboog".