Groninger Dagblad

Er komt maar geen einde aan populariteit van Wadlopen

De wereld van veen in park van 160 hectare

15 jun 1999

BARGER-COMPASCUUM - De wereld van Veen. Ga erheen. Kernachtiger kan de aanbeveling niet zijn van het Veenpark. Ten oosten van Emmen en ten westen van de Duitse grens ligt liefst 160 hectare ongerepte natuur, moerassen, veen putjes en dorpjes. Het is het laatst bewaard gebleven stuk van wat eens een groot raadselachtig gebied was.


Het Veenpark is mei de auto bereikbaar via de N31, N34 of N37. Op borden word1 het goed aangegeven, maar het Veenpark is daarnaast al van ver te herkennen aan de Berk, de draaiende molen Het park is aangepast voor rolstoelgebruikers en beschikt over een ruime parkeergelegenheid, die bovendien gratis is. In hel dorp worden bezoekers vervoerd met een oude trein.

Die rijdt langs de putten waar nog dagelijks met de hand het turf wordt afgegraven en bij 't Aole Compas, een dorp van ploggenhutten. Verder kan worden uitgestapt om het Drentse plaatsje Bargermond te bezoeken waar vele oude beroepen in ere worden gehouden. De klompenmaker, warme bakker, kruidenier laten hier hun ambacht zien.

Op hoogtijdagen draait de aardappelmeelfabriek onder stoom. Verder zijn ook de oude kerk, de dorpsschool en de bruine kroeg een bezoekje waard. Zou het regenen, dan zijn er diverse binnenattracties te bekijken, zoals exposities, een poppenkast, een dorpsbioscooop en een heus theater. Gegeten kan er worden bij Mama's Pannekoekenhuis en restaurant Bij Kwak.

Waterland

De naam Kwak verwijst (uiteraard] naar Alfred Jodocus Kwak, het geesteskind van Herman van Veen. Diens over- over- over grootvader werd ooit in deze turfstreek geboren. De creatie van de cabaretier komt in hel Veenpark tot leven, in het Groot Waterland. Het eerste deel van deze uitbreiding is ondertussen gerealiseerd; in de komende jaren volgen er meer.
"Om in Groot Waterland te komen, moet via hel spetter pieter paterpad door een moeras worden gelopen", legt een woordvoerder van het Veenpark uit. "Het pad eindigt in speelgebouw De Schreef, waar te zien is hoe belangrijk water is voor de aarde. Ook het andere bedenksel van Herman van Veen, Colombine, krijgt veel aandacht in het Veenpark". Alsof dit allemaal nog niet mooi genoeg is, houdt het Veenpark de komende tijd ook een aantal bijzondere dagen. Zo vindt op 19 juni het Midzomeravond Accordeon Festival er plaats en zijn 21 juli en 28 juli benoemt tol Dag van het Veen. Het Dorpsleven rond 1920 staal er op 4, 5, ff en 18 augustus centraal. De Oogstdag is op 12 augustus. In de maanden juli en augustus is hel park overigens dagelijks geopend van 10.00 tol 18.00 uur.

Hel Veenpark, oftewel de Wereld van Veen, ligt aan de Berkenrode 4 in Barger- Compascuum en is telefonisch bereikbaar via 0591-324444.