Nrd Hol. Dagblad
MARTIN HERMENS

Ryan van den Akker 'kickt' op het grootse

15 apr 1995

Om werk zit ze niet verlegen. Ryan van den Akker heeft het zelfs zo druk, dat haar eerste solo-cd maar op zich laat wachten. Opnames voor een televisieserie over muziek, acteren in 'Bureau Kruislaan', veel schnabbels en de komende weken de hoofdrol in de musical 'My Fair Lady' als tijdelijk vervangster van Vera Mann. "Maar die cd komt er", verzekert de 35-jarige actrice. Zingen heeft ze altijd gedaan. Tien jaar geleden studeerde Ryan van den Akker af aan de Toneelschool Maastricht, maar het muziektheater trok haar meer. "Ik schreef lieve briefjes naar Dick Hauser van Orkater", vertelt ze. "Of ik alsjeblieft bij hem in een produktie mocht komen spelen."


Haar musicaldebuut werd Herman van Veens produktie 'Pol'. "Er zijn meisjes die qua zingen veel beter zijn dan ik, maar als actrice kan ik een rol echt neerzetten. Je ziet in musjcals dat het acteren naar een steeds hoger niveau gaat. De rol van Roxanne in 'Cyrano' kreeg ik ook door mijn toneelopleiding. Ze wisten dat ik die rol kon dragen. Ik moest twee keer op de dood van iemand reageren. Doe je dat verkeerd. dan zakt het hele stuk in elkaar."

Handhaven

Ryan van den Akker speelde . hoofdrollen in 'Tsjechov'. 'Cyrano' en nu tijdelijk in 'My Fair Lady'. De rol van Eliza Doolittle vindt ze een verademing. "Ik vind het lekker om wijdbeens, grof en ordinair over het toneel te lopen, na driejaar zo'n keurige Roxanne. Eliza is mij op het lijf geschreven is. Ik heb destijds auditie gedaan voor 'My Fair Lady', maar had toen nog drie maanden 'Cyrano' te gaan."
Riep ze vijf jaar geleden nog dat ze nooit musicals zou doen, nu kan Ryan van den Akker deze theatervorm niet meer missen. "Ik hou van het grootse. Ik kick op publiek in grote zalen. Ik ben absoluut een grote zaal-actrice. Dat betekent alleen spelen in vrije produkties, hard werken om je te kunnen handhaven."

"Ik scheld wel eens. Dan roep ik dat ik iets zinnigs wil doen. Maar als je zo'n toneelstuk neemt waar zo gigantisch veel achter zit, meer dan je er ooit kunt uithalen, dan vraag ik me ook wel eens af of dat nou zo zinvol is." "Toch mis ik wel eens dat echte kluiven aan een rol als je repeteert. Net als het nachtenlang discussiŰren met de regisseur over de invulling van zo'n rol. Bij een musical is alles al bedacht. In zes weken tijd wordt de show erin gestampt. Ongelofelijk."

Naast'My Fair Lady'heeft Ryan- . haar handen vol aan tal van andere klussen. "Het nadeel daarvan is dat mijn cd blijft liggen. Het wordt een Nederlandstalige pop-cd met liedjes die speciaal voor mij zijn geschreven over onderwerpen die ik heb aangedragen." Liedjes van onder anderen Boudewijn de Groot en Herman van Veen. "Ik heb die . mensen opgebeld en gezegd: ik ben Ryan uit 'Cyrano'. Wil je voor mij schrijven?" Het komende theaterseizoen staat Ryan van den Akker niet op de planken. Volgend jaar hoopt ze terug te keren met een eigen idee.
"Een musical, een klassieker. Diverse producenten zijn ge´nteresseerd."MARTIN HERMENS