DE STEM
Tom Smeets

Kwak van Van Veen nu k stripheld

15 april 1987


Kwak is nu ook een stripheld. Hij was al bekend van musical, boek, radio en televisie. In verschillende landen zelfs. Dat was op zich al een bijzonder feit, want Alfred Jodocus Kwak is een rasechte Nederlander. Hij komt namelijk voort uit het brein van Herman van Veen.

In 1979 schreef Herman van Veen samen met Erik van der Wurff in opdracht van het Residentie Orkest de muziekfabel van Alfred Jodocus Kwak. De bedoeling was dit muzikale sprookje op te voeren als schoolconcert voor de scholen in Den Haag.Z'n inspiratie putte Herman mede uit z'n werk als Unicef-ambassadeur. Z'n ervaringen op het gebied van de ontwikkelingshulp brachten hem op het idee een persiflage te schrijven over de macht en willekeur van absolute heersers. En hij nam het daarbij op een kolderieke manier op voor de dieren die niets te zeggen en vooral ook niets te eten hebben.


Succes


De concerten in Den Haag werden een opmerkelijk succes. Mede daardoor kwam er een dubbel-album uit en die werd niet voor niets bekroond met een Edison. De vertelling verscheen bovendien in boekvorm. Het effect dat A.J. Kwak had, bleef ech ter niet tot Nederland beperkt. Ook uit het buitenland kwamen er vragen om iets met het symfonische sprookje te kunnen doen.

Dat heeft tot gevolg gehad dat Alfred Jodocus Kwak inmiddels op de Belgische en Duitse televisie te zien is geweest. De Nederlandse kijker komt ook nog aan bod. Veronica heeft al opnamen gemaakt, maar bewaart deze nog tot het najaar. De theaterversie gaat ook naar het buitenland en zal in september zowel in Oost, als in West Berlijn worden opgevoerd.

Sinds vorige maand is heer Kwak nu ook in stripvorm verkrijgbaar. Het eerste album heet 'De wonderlijke avonturen van de eend Alfred Jodocus Kwak'. De tekst is van Herman van Veen, de tekeningen zijn van Harald Siepermann en Hans Bacher . Van dit album zijn gelijktijdig ook een Duitse en een Franse versie verschenen.
Het is de bedoeling dat er drie delen per jaar uitkomen.