Utrechts Nieuwsblad

Zevenmaal "goud" voor cabaretier

15 maart 1977
(Van onze kunstredactie)

UTRECHT — De cabaretier Herman van Veen heeft gisteren, op zijn 32e verjaardag niet minder dan zeven gouden platen mogen ontvangen. Dat gebeurde in het café van het Utrechtse centrum 't Hoogt. Tijdens deze bijeenkomst werd ook aandacht gevraagd voor de pas opgerichte stichting Colombine. Deze stelt zich ten doel humanitaire hulp te verlenen door het houden van doelgerichte acties.

Zo zal Colombine zich dit jaar in samenwerking met Unicef inzetten voor de financiering van een zo groot mogelijk aantal verloskoffers. Deze zijn bestemd voor landen uit de derde wereld. Ze worden ter beschikking gesteld van mensen, die na 'n zeer eenvoudige opleiding tot verloskundige te hebben gehad — in zeer veel gevallen zullen dat analfabeten zijn — de aanstaande moeders een betere hulp kunnen geven.Vijf van de gouden platen die Herman van Veen heeft gekregen zal hij in het seizoen '77-'78 na afloop van voorstellingen in grote theaters bij opbod „Amerikaans" verkopen.

In 't Hoogt werd gisteren ook een nieuwe dubbel-elpee van Herman van Veen te water gelaten, getiteld „Overblijven". Hieraan werken onder meer mee de sopraan Marianne Kweksilber en Erik van der Wurff. Ds laatste is een pianist- organist-componist-arrangeur, aan wie Herman van Veen zeer veel te danken heeft en die in artistiek opzicht zijn naaste medewerker is. Dat is ook de reden dat de cabaretier een van zijn gouden platen aan deze all round-musicus cadeau deed. Een van de onderscheidingen houdt hij zelf, de anderen worden verkocht.

Ten bate van Colombine zal voorts nog een sprookjesboek, geschreven door de cabaretier, worden uitgebracht. Ook wordt een familieserie met het Concertgebouworkest georganiseerd en zullen de pianist Louis van Dijk en de fluitist Thijs van Leer optreden ten bate van de stichting. Herman van Veen heeft ook nog een aantal kinderprogramma's voor de televisie, uit te zenden door de KRO, in petto.
Gisteravond speelde het voetbal team van Harlekijn in de sporthal Catharijne tegen een elftal van oudinternationals ten bate van Colombine.