Dagbl vh Noorden
TJITTE DE VRIES

Friese start jubileum Herman van Veen

15 mrt 2004

GORREDIJK - Volgend jaar viert Herman van Veen zijn veertigjarig theater jubileum in het dan verbouwde theater Carré in Amsterdam. Tegen die tijd is hij zestig, maar hij barst ook daarna nog van de plannen; zo wil hij nog een muziektheatervoorstelling maken over het leven van Mata Hari.


Voor de try-out fase van zijn jubileum heeft van Veen gekozen voor de Friese theaters. Gisteravond was het de beurt aan Gorredijk. Het leek wel of heel het dorp was uitgelopen. Het was dringen in de foyer. Zij aan zij wachtend bereidde het publiek zich - zonder programmaboekje - voor op een verrassingsavondje van Herman van Veen.
Begeleid door twee dames, waarbij de een virtuoos gitaar speelt en de ander een combinatie van slagwerk, harp en zang voor haar rekening neemt, begon de avond voortvarend. Caleidoscopisch laat van Veen veertig jaar artiestendom de revue passeren, voorzien van oud materiaal met nieuwe wendingen maar ook van recenter materiaal. Liedjes zoals 'Zo vrolijk' en 'Anne', maar ook liedjes over de 'lente' en de 'herfst' van het leven waarbij Van Veen vliegensvlug van rol verwisselt. Soms is hij opa, dan toch weer kind. Vooral de rol van knorrige opa is erg grappig.

Hier en daar leest Van Veen tussenteksten voor, waarschijnlijk omdat hij zich de verbindende teksten deze try-out fase nog niet zo eigen heeft gemaakt. Dat enkele van zijn oude liedjes zoals 'Liefde voor later' en 'Anne' hier en daar bijna gehaast klinken, vind ik jammer. Hij doet zichzelf en het publiek hiermee tekort. Het lijkt wel alsof hij hiermee toe wil geven aan de huidige tijd van ' snel en zappen'.

Aan humor natuurlijk geen gebrek deze avond: hilarisch is onder meer de manier waarop operazangers en -koren door hem worden geparodieerd. De musici krijgen na de pauze wat meer aandacht in het programma. Wanneer Van Veen bijvoorbeeld 'dreigt' trombone te gaan spelen, wordt hem dit op komische en muzikale wijze onmogelijk gemaakt.
Door de keuze van de liedjes krijgt de avond een nostalgisch, autobiografisch karakter; meer dan ooit heeft Van Veen het over zijn jeugd, ouders en familie, waardoor het programma aan diepgang wint. Na veertig jaar zingt Van Veen nog altijd alle cabaretiers van Nederland van de sokken en - om hem zelf te citeren - "Herman houdt van zichzelf en dat is wederzijds".

Hierbij spreek ik de wens uit dat hij niet zoals Mini en Maxi vroegtijdig de handdoek in de ring moet gooien en dat hij zijn jubileum in goede gezondheid mag vieren.TJITTE DE VRIES