Nrd.Holl.Courant

Inzamelingsactie voor democratisch Zuid-Afrika Mandela hoofdgast in live-programma VARA

15 feb 1994

Van onze rtv-redactie

Paul de Leeuw, Karin Bloemen, Herman van Veen, Robert Long; het is maar een greep uit de keur van artiesten die meewerken aan het fondsenwervend televisieprogramma 'Geef Zuid-Afrika een eerlijke kans', dat de VARA donderdag live uitzendt. Maar ook: reportages over Zuid-Afrika en interviews met Nederlandse politici. De omroep wil op een integere manier de problemen rondom de verkiezingen in Zuid-Afrika onder de aandacht brengen en daarom heeft de avond een hoog informatiegehalte. Hoofdgast in het programma is ANC-leider Nelson Mandela, die op uitnodiging van de regering naar Nederland komt.


Het geld dat de show opbrengt wordt gebruikt voor voorlichting omtrent de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika die op 27 april beginnen. Van de achttien miljoen zwarte kiezers zijn velen analfabeet, waardoor organisaties hen moeilijk kunnen bereiken om ze te overtuigen van het belang van hun stem.
Mediadirecteur van de VARA, Vera Keur, benadrukt dat het gaat om steun aan onafhankelijke organisaties, als kerken en vakbonden. Zij bekostigen daarmee onder meer de kiezerseducatie en de pendelbussen om mensen van heinde en verre naar de stembussen te brengen.

Extra gewicht

Astrid Joosten en Paul Witteman roepen donderdagavond als presentatoren van het programma de Nederlandse kijkers op een democratisch Zuid- Afrika te steunen. Mandela zal volgens de VARA in ieder geval extra gewicht aan het programma geven. Deze man staat in het middelpunt van de uitzending. Er wordt een vooraf opgenomen interview met premier Lubbers en Mandela uitgezonden, kinderen van een school, die naar Mandela genoemd is, mogen vragen aan hem stellen en de ANC-leider ontmoet Ruud Gullit, die speciaal hiervoor naar Nederland komt. Deze voetballer droeg hem in 1987 de trofee op die hij won toen hij voetballer van het jaar werd. * Een ontmoeting met Mandela was zijn grote droom.

Ook zal gesproken worden met de ministers Kok en Pronk die beiden een nauwe band met het ANC hebben. Het informatieve karakter van de uitzending wordt verder nog benadrukt door reportages van VARA-verslaggever Jan Reiff, die hiervoor naar Zuid-Afrika reisde. Hij keek onder meer mee over de schouders van de vele zwarte kiezers die nog geen identificatie-papieren hebben.

Telefoonlijnen

Tijdens de uitzending zal een speciaal 06-nummer met 135 telefoonlijnen opengezet worden. Bellers krijgen een acceptgiro thuisgestuurd, waarmee ze een bedrag kunnen overmaken. "Maar", zegt Paul Witteman nadrukkelijk, "het geld is niet het enige doel van de actie. We willen hiermee ook onze solidariteit met Zuid-Afrika uiten."


Uitzending, donderdag 17 februari, 19.10 - 19.25 uur en 20.20 - 22.00 uur, Nederland 3. y