AD/UN
PETER VAN DE VUSSE

Spektakel op dak van A2

Uitgebreide viering Vrede van Utrecht in 2013

15 feb 2012

UTRECHT • Met een enorm spektakelstuk op het dak van de A2-tunnel in Leidsche Rijn opent de Vrede van Utrecht de viering van het herdenkingsjaar 2013. 'Het dak van de A2 is het nieuwe geografische hart van Utrecht,' legt artistiek leider Paul Feld de keuze van de plek uit.


Van 13 april tot en met 21 september 2013 viert Utrecht op grote schaal, dat in 1713 het internationale vredesverdrag van Utrecht werd ondertekend.
De publieksopening op zaterdagavond 13 april op het dak van de 1,8 km lange A2-tunnel is één van vele evenementen, die gaan plaatsvinden. Dat blijkt uit het programma The Art of MakingPeace dat officieel pas op 21 september in het stadhuis wordt bekendgemaakt. „De publieksopening wordt een spektakel," belooft Feld.

Op het dak van de tunnel wordt een muur gebouwd in de vorm van steigerconstructies, waaromheen het verhaal van oorlog en vrede wordt uitgebeeld. Met muziek van het Metropole Orkest, gast-dj's en veel vuurwerk. De festiviteiten, waarbij meer dan 10.000 bezoekers worden verwacht, lopen door in een grote Culturele Danszondag.
Twee dagen eerder, op donderdag 11 april, start om 17.13 uur op de Dom een carillonconcert, dat vervolgens in een estafette via de Utrechtse kerken in 24 uur door Europa gaat om vrijdagmiddag terug te keren in Utrecht.

Veel nationale evenementen starten in 2013 in Utrecht, zoals de nationale viering van 5 mei. „Op 5 mei houdt de premier 's ochtends een toespraak op het Domplein of Servaasbolwerk," zegt Feld. „Ook het bevrijdingsvuur uit Wageningen wordt in Utrecht ontstoken."
's Middags is in Park Transwijk het jaarlijkse Bevrijdingsfestival. Daarnaast start langs de Maliesingel die dag een grote fototentoonstelling over 100 jaar Nobelprijs van de Vrede.

„Ook de Europese Jeugdolympiade - van 14 juli tot 19 juli - komt vanwege de Vrede van Utrecht naar de Domstad," maakt Feld duidelijk. Duizenden jonge sporters uit 49 landen verblijven dan in Utrecht.

Grote Utrechtse artiesten, onderwie Kyteman, Janine Jansen, Henk Westbroek en mogelijk Herman van Veen zijn in het programma opgenomen.
Het herdenkingsjaar eindigt op 21 september op Vliegbasis Soesterberg met festival De Basis. Met vliegende objecten, vuurwerk en muziek van Kytopia en het Metropole Orkest knalt Utrecht het feestjaar uit.Peter van de Vosse