Dagblad van Almere

,Hij haalt het beste in je boven"

14 nov 2000

ZIJ staan toch maar mooi in theater Carré, de zusjes Jannemien Cnossen (28) en Maria-Paula Majoor (22). Geboren in Laren en opgegroeid in Bussum zijn ze inmiddels in Den Haag afgestudeerd als violistes. Zij staan nu avond aan avond in het theater, aan de zijde van Herman van Veen die zelf ook viool speelt.


Jannemien Cnossen reist nu zo'n tweeënhalf jaar jaar rond met de theaterman uit Soest. Ze heeft daar- voor theater-ervaring opgedaan bij Mini & Maxi. Maria-Paula Majoor is er bij toeval ingerold. Toen haar oudere zus zwanger was en op het punt stond te bevallen van dochtertje Lili was Herman van Veen naarstig op zoek naar een vervangster. En omdat ook zij viool speelt - zij zat midden in haar examenperiode - was het een-tweetje snel gemaakt.

Maria-Paula mocht vijf weken invallen. Alleen, zij maakte zo'n indruk op Van Veen dat hij de zus- allebei heeft gevraagd mee te doen aan zijn nieuwe theatertoer. En nu staat ook de jongste violiste iedere avond op het podium. "Herman kijkt naar wat je kunt en haalt het beste in je boven. Hij laat het allemaal ontstaan, zonder zijn wil op te leggen". De eerste keer dat ze optrad, durfde de 22-jarige violiste nauwelijks de zaal in te kijken. Nu gaat dat een stuk makkelijker. Zij wil de klassieke kant op en droomt ervan ooit de kleine zaal van concertgebouw te kunnen vullen.
Ze treedt, als ze even de tijd kan vinden, op met haar eigen strijkkwartet Matangi. Voor Jannemien, die als artiestennaam Jann heeft, is het eerste theater-optreden al weer wat jaartjes geleden. Ze ambieert een solo-carrière als jazz-zangeres. Haar eerste cd ligt inmiddels in de winkel en haar tweede verschijnt in het voorjaar. Nu geniet ze nog met volle teugen van het theaterleven. Ondertussen past haar moeder Paula Majoor op op de kleine Lili.

Vaak zit oma achter de schermen met haar kleindochter, terwijl haar dochter drie uur achtereen aan het werk is op het toneel. De meiden zijn na hun studie in Den Haag blijven 'plakken', maar de wens om terug te keren naar 't Gooi is groot.
"Ik zou dolgraag dicht bij mijn moeder willen wonen", zegt Jannemien. "Het liefst in Bussum." Maria-Paula wil naar Laren. "Dat is klein, daar houd ik van." Overigens zijn de violistes ook vanaf vandaag te horen tijdens een benefietconcert van drie dagen voor het Wereld Natuur Fonds.

De speciale kerst-cd, waarop ook hun broer Wiebe-Pier Cnossen is te horen, wordt gelanceerd.