BRABANTS NIEUWSBLAD

Kleinschalige projecten moeten situatie Maya's verbeteren

Op de bres voor Foster Parents

14 okt 1995

_ . Van onze rtv-redactie

AMSTERDAM - De TROS schenkt zondag via de documentaire Ulurnka'an aandacht aan het werk van hulporganisatie Foster Parents Plan in Guatamala. De organisatie is in toenemende mate actief in het Centraal-Amerikaanse land ten noordwesten van Mexico. Vandaar ook dat het land middels een actie speciaal in de schijnwerper wordt gezet.


Poster Parents Plan, dat nu in totaal zo'n 350,000 donateurs heeft, hoopt hiermee adoptieouders op afstand' te vinden voor vijfduizend Maya-kinderen. "Het is belangrijk aandacht aan deze mensen te besteden, want. tiet is peilt een ondergeschoven cultuur", zegt Mare Dullaert van Foster Parents.

De indianen - afstammelingen van de Maya's - hebben liet zwaar. Door de rest van de Guatarnalanen worden zij onderdrukt. Het wordt hen moeilijk gemaakt om de eigen, eeuwenoude cultuur in stand te houden. De Maya's zijn verplicht Spaans te leren, maar onderwijs in hun eigen Maya taal er zijn tientallen Maya-falen - wordt veronachtzaamd. Omdat het moeilijk (s om werk te krijgen trekken veel Indianen naar de stad, waar ze vaak afglijden In armoede en criminaliteit. De hulporganisatie hun eigen omgeving zo te verbeteren, dat migratie naar de stad niet nodig is. Door de bouw van scholen, gezondheidscentra en kleinschalige bedrijfjes krijgt de plaatselijke economie een fikse impuls. "Het gaat erom dat deze cultuur in stand wordt gehouden en dat de mensen genoeg mogelijkheden hebben in de omgeving waar ze zijn opgegroeid'', zegt Ruud van Gessel, de maker van de film. "De stad klopt niet, daar glijden ze meestal af. We hopen dat we de kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen houden."

Van Veen

De film wordt Ingeleid en becommentarieerd door Herman van Veen. Irene van Llppe Biesterfcld droeg ook haar steentje bij. ZIJ Interviewt In de documentaira cultureel antropologe Margarlta Lonez Rnuuee. ver meer in voor tweetalig onderwijs, zodat de kinderen naast Spaans ook de eigen taal wordt onderwezen. Raquec, nog steeds immer gehuld in Indiaanse kleding, spreekt zelf het Cakchlquol, een van de vele Maya falen.

Ilcel helder led ze uil hoe hunr gen. "WIJ hebben respect voor alles wat leeft. De mens en de natuur zijn en, en dat willen we zo houden."

TROS, zondag 13 oktober Nederland 2.21.21 uur.