De Noord Ooster, Emmen

Herman van Veen weer hier

Er macht nichts zu richtig...

14 oktober 1976

^Veel nieuws heeft Harlekijn Holland de Nederlandse fans van zijn beste paard van stal niet meer te melden. Het is allemaal al zo bekend, over Herman van Veen, ..vanaf veertien maart negentien vijf en veertig". Elk jaar komt er wel een lp (tot dusver 16 in verschillende talen) of een prijs (Stern des Jahres) bij. Volgend jaar al tien seizoenen, ja zeker:
eerste voorstelling september negentien zeven en zestig. Geloof maar niet, dat er ook maar twee sinds, die tijd precies op elkaar geleken hebben. Omdat de cabaretier Van Veen het programma iedere avond weer laat bepalen door zijn eigen stemming en die van het publiek. Vanavond en morgenavond plus zaterdag in de. Oosterpoort zal het niet anders gaan.Vandaag en morgen over een week dan nog eens in de Klinker. Waarbij hij zijn vrienden weer ..wunder was" in uitzicht stelt, zoals zijn Duitse platenmaatschappij hem aanprijst. Omdat zijn escapades, over de oostgrens hier via de televisie uitstekend gevolgd kunnen worden, is het wellicht aardig passages uit een Duitse kritiek te citeren.
Het is geen recente meer uit "Die Zeit" van twee jaar geleden bijna, maar zij tekent de figuur Van Veen wel duidelijk. Voor zover u hem nog het meest in de herinnering mocht hebben als vertolker van zoete liedjes, hier de volgende kenschets !
"So geschieht es dass Van Veens bittersüsse Poeme viele Protestlieder an Wirkung übertreffen; Sie sagen mehr, weil sie nicht alles aussprechen. Vielleicht ist sie intensiver, als man sich eingesteht. die allgemeine Stimmung, in die Van Veen sein Publikum versetzt, ehrlicher: verzaubert. Er kettet Gegensatz aneinander wie groteske Komik und versonnenen Humor: er ist graziös, ohne einen Deut an Mannlichkeit einzubüssen: seine unendliche Liebenswürdigkeit vertrag sich mit einer hintergründige Aggressivitat. Und er macht nichts zu richtig".

So ist es. Ook als u de Duitse taal niet geheel machtig mocht zijn de toon, van bovenstaande woorden mits hardop gelezen moet iets van de sfeer waarin Van Veen werkt over kunnen brengen. Gracieus en toch mannelijk. Waarom doet oom Herman zo gek? Hij wordt ervoor betaald, kind. Ja zeker, het wordt een Pijnshow. ,,Vrouwen en kinderen eerst. En wanneer zij erdoor zijn, door het mijnenveld, komen wij".


Der Mann, der alles kann.