NvhNoorden

En nooit houdt het op voor Herman van Veen

14 sept 1996

De wereld-entertainer Herman van Veen is 'even' in Nederland. Terug na vijf jaar toeren in diverse buitenlanden. Eindelijk. Het werd tijd. Vanavond eindigt zijn verblijf in Groningen en de mensen hier zijn hem niet vergeten. Drie avonden een mudjevolle Oosterpoort met in totaal 3750 man/vrouw. Wat Groningen betreft had hij een week mogen blijven om alles te zeggen en uit te zingen wat zijn theaterconcert te bieden heeft, opgestuwd door zijn muzikale trawanten.


Met de fabuleuze Erik van der Wurff aan de vleugel (net als hij in Utrecht geboren, zelfde jaargang, 1945) en Nard Reijnders, multi-instrumentalist op saxofoon, klarinet, basklarinet en accordeon, bereist Herman van Veen al vele jaren de halve wereld. Trouw is een van zijn karaktertrekken. Hans van der Linden en Robbie Munnik die het geluid en het licht veroorzaken, lopen ook al vele jaren mee en qua techniek voorop.

Zeur niet tegen me dat je geen kaartjes kon krijgen! Daar ga ik niet over. Wellicht zijn de twee voorstellingen in Leeuwarden (De Harmonie, 25 en 26 september) ook al uitverkocht. Belangstellenden mag ik verwijzen naar Amsterdam. Hij staat zes weken in het Koninklijke Theater Carré tussen 18 oktober en 1 december. Het houdt nooit op. Wat zijn de plannen en de projecten?
Ron van Eeden, een arts die ooit als belangstellende fan de doktersjas verwisselde voor het kantoor van de manager van Herman van Veen bij de onderneming Harlekijn Holland in Leersum, meldt groot nieuws. Herman gaat eindelijk weer een speelfilm maken. Hij heeft zelf het scenario geschreven onder de titel Nachtvlinder.

"Het wordt een film met een interessante rolbezetting met veel jonge mensen, onder wie zijn dochter Ba- bette. In de maanden juni en juli van het volgend jaar worden de opnamen gemaakt. De film komt omstreeks december '97 uit. Natuurlijk speelt Herman een rol, maar ik denk dat de jeugd de show gaat stelen zoals dat heet. Arthur, een zoon van Sylvia Kristel, zit ook in de cast. We maken de film in het Nederlands met de bedoeling dat hij later in het Duits wordt nagesynchroniseerd."

Verder werkt Herman van Veen - hij bezit een prachtige, klassiek geschoolde stem - aan een immens muzikaal project: een serie van dertien cd's met werk van klassieke componisten. Het eerste deel van het project is gewijd aan Schubert. Interessant is de waardering van Herman van Veen voor de zangeres, tekstschrijfster en componiste Lori Spee.
Ze is Amerikaanse, maar woont en werkt al sinds 1970 in Nederland. Al snel kwam zij tot de ontdekking dat het dik verdienende schnabbelcircuit absoluut niet haar terrein is. Het gevolg was dat ze een klein publiek aan zich wist te binden en af en toe bijna vergeten is. Dat wel. Het publiek dat voor haar kiest, wil net als zij iets meer dan 'easy listening...'

Lori Spee heeft in Miami een cd opgenomen mett alle songs van Herman van Veen in het Engels. Volgens Van Eeden "een heel aparte productie."
Herman zelf: "Lori is een van de beste zangeressen ter wereld."