Gelders Dagblad
MAAIKE BEZEMER

Elfde 'Fiets d'r Uit' brengt dertien mille op

14 juni 1993

AMERONGEN - Hele families, groepen kennissen en vrienden en vriendinnen stapten zaterdag weer massaal op de fiets. Jaarlijks trekt het evenement 'Fiets d'r Uit' in Amerongen zo'n vijftienduizend bezoekers. De meesten van hen zijn inwoners van Amerongen, voor wie 'Fiets d'r Uit' na elf jaar een begrip is geworden.


Dit jaar hebben zich in totaal 546 mensen ingeschreven voor de tochten met een afstand van 20,35 of 50 kilometer. "Het komt een beetje door het weer dat we nu 20 kilometer doen, want meestal doen we de 35", vertellen Ruth Kits en Cynthia Hoogendoorn. "Aan de vijftig beginnen we niet, want dan ben je zo'n beetje de hele dag bezig".

Dit jaar voeren de routes onder meer langs de kastelen en boomgaarden bij Langbroek, Werkhoven, Odijk en Wijk bij Duurstede


. Hamburgers


Hoewel het weer een beetje tegen zat trok het Amerongse evenement ook afgelopen zaterdag weer veel bezoekers. De paar regenbuitjes en de niet zo hoge temperatuur hadden in ieder geval tot gevolg dat de warme hapjes in trek waren. "In heel Amerongen is geen hamburger meer te krijgen", meent Maijan Meerssman, één van de vijftien leden van de commissie die het evenement organiseert. Met de ijsverkoop was het echter niet zo best gesteld.
Om twaalf uur 's middags hadden de twee verkopende jongens nog niet veel klanten gehad: "Mevrouw wilt u een ijsje kopen? Dan bent u de tweede". Vanaf elf uur was er ook weer een kunst- en ambachtenmarkt. Achter veertig kraampjes lieten hobbyisten onvermoeid hun werk, zoals kantklossen, tinnegieten, emailleren, origami en houtdraaien, zien. Voor de kleinere kinderen waren er veel leuke dingen te doen. Bij een kraampje waar ze konden pottenbakken stond de hele dag een rij. Op de Laan konden kinderen ook nog allerlei oude Hollandse spelletjes doen, zoals spiegelschrijven, sjoelen, kegelen en ringen gooien."


Angela


Veel Amerongers kwamen 's middags af op het optreden van 'Angela & the Rude'. Angela Groothuizen, bekend als ex Dolly Dot en van1 het televisieprogramma De Uitdaging, kreeg met haar enthousiasme iedereen in een goede stemming. Ze verontschuldigde zich voor haar schorre keel, maar dat was gezien de kwaliteit van haar stem helemaal niet nodig geweest. Later op de dag was ook Herman van Veen te gast. Elk jaar gaat de opbrengst van 'Fiets d'r Uit' naar een goed doel en dit jaar had de commissie gekozen voor een project van de stichting Colombine. Deze stichting, die door Herman van Veen is opgericht, helpt onder meer bij de ontwikkeling van onderwijs en de opvang van straatkinderen in landen als Brazilië, Thailand en de Filippijnen. In Bid- dinghuizen, in de Flevopolder, is Colombine begonnen met een project voor een wereldvakantiehuis, waar de opbrengst van 'Fiets d'r Uit' voor bestemd was. Hier kunnen kinderen worden opgevangen die bijvoorbeeld een oorlog hebben meegemaakt of die aan een langdurige ziekte lijden.

Herman van Veen kreeg symbolisch een baksteen overhandigd. Met de opbrengst van de elfde 'Fiets d'r Uit', ongeveer 13.000 gulden, kan waarschijnlijk snel worden begonnen met de inrichting van het Colombinehuis.