EINDHOVENS DAGBLAD
Leo Nouwen

Herman van Veen is weer helemaal terug14 mei 1983
EINDHOVEN - Na heel wat omzwervingen, na heel veel geŽxperimenteer, na door diepe dalen te zijn gegaan, is Herman van Veen weer helemaal terug; ouder, wijzer en veel relativerender geworden. We hebben eigenlijk maar een woord voor zijn nieuwe show: fascinerend.

Hij speelt moeiteloos van de ene sfeer naar de andere: dan absurd, dan breekbaar teer en zonder dat er breekpunten zijn, een jongen die grappen maakt Anders dan vroeger, even speels (in de echte betekenis) dan weer scherp attent op de toestand in de wereld: de weerloze gastarbeider, de werklozen en de dwaze moeders van ArgentiniŽ. Herman van Veen is volwassen geworden, niet alleen als mens, maar ook en vooral als begenadigd cabaretier. Hoe volwassen blijkt bijvoorbeeld uit een chanson uit zijn eerste show; ĄIs dit een grap, of om te huilen?"; hij zingt het nu weer met dezelfde woorden en dezelfde melodie, maar hij plaatst het in de nieuwe context van zijn show, waarin het een andere, veel diepere betekenis krijgt Er is in de show niet veel meer om hartelijk om te lachen, het blijft ook in de grappen een beetje bitter, maar nooit hopeloos.Nooit cynisch ook, maar soms wel hartbrekend. Men zit de hele avond ademloos te kijken naar een unieke man, zo veelzijdig, zo introvert en extrovert (hoe kan het in een mens?) dat het is alsof hij alleen voor jou speelt De entourage (licht en geluid) is als altijd verrassend en het hem begeleidende trio (Erik van der Wurff (toetsen), Cees van de Laarse (bas) en Nard Reijnders (saxofoon, klarinet en accordeon) doet meer dan begeleiden; het is een intrigerend deel van de show.
De volgende voorstellingen in de Stadsschouwburg in Eindhoven zijn vandaag (zaterdag), woensdag 18, dinsdag 24 en woensdag 25 november.