Nieuwsblad
Jace van de Ven

Van Veen muzikaal op z'n best

14 april 1987


One man show van Herman van Veen. Teksten: H. van Veen, W. Wilmink e.a. Muziek: H. van Veen, E. van der Wurff e.a. Uitvoering muziek: Erik van der Wurff (piano, synthesizers), Nard Reijnders (sax, klarinet, accordeon), Chris Lookers (gitaar) en Cees van der Laarse (bas). Licht; Rob Munnik en Ronald Sickens de Wal. Kostuums: Marga Groen. Decor: Elske Lück. Gezien op maandag 13 maart in de Schouwburgzaal van de Schouwburg Tilburg. Daar nog te zien vanavond en morgen- avond om 20.15 uur.


Een clown met allure is Herman van Veen, wat er ook op zijn teksten en de theatrale invulling daarvan valt aan te merken. Hij heeft een groot gevoel voor sfeer en de klasse om die met stemmigheid in te vullen. In die sfeertekening blijft de betekenis van zijn woorden meestal achter bij de muzikale invulling.

Maar het is de vraag of dat afbreuk doet aan het geheel. De teksten zijn niet meer dan een zachtmoedig commentaar op de moderne wereld, compleet met de nodige open deuren en soms een typering die blijft hangen. Zoals die dat kerncentrales nodig zijn om de verbruikers van energie te reduceren. Van Veens teksten ontlenen alleen kracht aan de herkenbaarheid van situaties en vooral van stemmingen.De allure die Van Veen uitstraalt, zit hem vooral in zijn muzikaal vermogen, zijn mimiek en zijn rappe bewegingskunst. Hij heeft zich omgeven met rasmuzikanten en een installatie die in een stadion niet zal misstaan. Afwisseling in geluidsvolume, snelheid van actie, belichting en stemtimbre brengen vervolgens de nodige variatie aan in een voor de liefhebbers sprankelende show.

Die show zou nog aan elan winnen als hij hier en daar wat exacter en krachtiger zou zijn. Het zou Van Veens vakmanschap vervolmaken, hoewel Van Veen en zijn schare vaste fans misschien liever een dromerige eenling zien, alleen op toneel, die het moet opnemen tegen allerlei onzichtbare machten buiten het theater.

Intussen blijft het de moeite waard om voor de voorstellingen die Herman van Veen vanavond en morgenavond nog heeft een kaart te bemachtigen.JACE VAN DE VEN