Lektuurgids Vlaand.
Koen van Gorp

Heb 't in mijn dromen zelf gezien

14 mrt 1994

Deze prachtige uitgave bundelt zeven 'erg verschillende verhalen. Twee dingen hebben ze echter gemeen. Ze geven allen blijk van een enorme verbeeldingskracht en van een groot gevoel voor humor. Herman van Veen bewijst met deze verhalen nogmaals dat hij een waar woordkunstenaar en een boeiend verteller is. Hij creŽert de gekste personages en laat ze de meest wonderlijke avonturen beleven in de meest bizarre werelden. Zo ontdekt het kaboutermeisje Donderlokje dat licht helemaal niet gevaarlijk is voor moeraswezens. Ze bevrijdt haar volk van de tirannie van de rock en rollende koning Lucas de Luide.


De bundel bevat ook een paar minder geslaagde verhalen. Vooral het lange, SF-achtige, 'Het verhaal van de clowns' ontgoochelt. Het verhaal was oorspronkelijk een filmscript en dat is er nog aan te zien. Toch is deze verhalenbundel in zijn geheel een aanrader. De verhalen worden afgewisseld met liedjesteksten en zijn mooi geÔllustreerd.

Deze dwarsdoorsnede van Van Veens werk voor kinderen, dient om voor te lezen vanaf 6 jaar. Zelf lezen kan vanaf 10 jaar.Koen van Gorp