de Telegraaf (Prive)

Jarige Herman van Veen krijgt Oeuvre Edison

14 maart 2010

AMSTERDAM - Herman van Veen is zondagavond, tijdens een speciale voorstelling ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag, in Koninklijk Theater Carré onderscheiden met een Edison Oeuvreprijs Kleinkunst. Dat maakte de Edison Stichting bekend. Van Veen kreeg de prijs uit handen van collega Paul van Vliet.


De Stichting kent Van Veen de prijs toe voor zijn „enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek”. „Zijn zingen, viool spelen en schrijven maken hem tot een veelzijdig artiest die reeds acht Edisons heeft mogen ontvangen.” De Edison Oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt in de genres pop, klassiek en jazz en zeer incidenteel bij een bijzondere gelegenheid. De Oeuvreprijs Kleinkunst werd zondag voor de tweede maal toegekend. De eerste ging in 2006 naar Ramses Shaffy.

De kleinkunstenaar vierde zondag in een uitverkocht Carré zijn 65e verjaardag met de eenmalige voorstelling Onder vrienden. De jarige las voor uit zijn autobiografie Voor ik het vergeet, deel1. Tijdens de vijf uur durende voorstelling blikten Van Veen, vrienden en collega's onder meer terug op het leven van de zanger en cabaretier. Dansmaker Libertad Pozo Rodriguez voerde met zijn dansers de voorstelling 1939 op.

Van Veen doet zijn verjaardagsfeestje nog twee keer over, op 15 maart in Antwerpen en een dag later in Keulen.