Gaxzet van Antwerpen
Peter Briers

"Ambitie heb ik niet"

14 feb 2003

Herman van Veen is met album, bio, dvd en tournee nochtans productiever dan ooit.

SOEST - Met het album Andere namen, een.gelijknami- ge marathontournee door Vlaanderen en de onthullende biografie In vogelvlucht blikt de Nederlandse cabaretier Herman Van Veen in eigen boezem. In één adem cultiveert de Nederlandse bard ook een duo Vlaamse klassiekers. Vooral Hermans bewerking van Arno's Les yeux de ma mère is van meesterlijke makelij. "Eigenlijk had ik dat lied zelf moeten schrijven", gekscheert hij. "Maar Arno was me gewoon voor."Van verkoopcijfers hoeft Van Veen niet wakker te liggen. De Utrechter heeft inmiddels acht miljoen verkochte albums op de teller. Ook de poëtische bio In vogelvlucht stevent af op een bestsellerstatus. "Met dat boek wil ik, bij wijze van spreken, een inzicht tonen in onze tuin," verklaart Van Veen, "het kluwen van paden en weggetjes, van hekken en heggen die we tegenkwamen. Dit is een boek voor mensen die niet anders zijn dan ik. Het beschrijft mensen die ik ken, situaties waarin ik verkeerde. Niks bijzonders, en daardoor toch weer heel bijzonder, begrijp je?"

De digitale versie van het boek grossiert dan weer in nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Bij de montage hield Van Veen de censuurschaar op veilige afstand. "De dvd is voor mensen als wij een heus geschenk. Nu kan je als artiest onversneden op een beelddrager staan. Dankzij de dvd kan werkelijk alles gezien worden. Daardoor krijgt de kijker zijn vrijheid terug. Niet de intendant, maar de toeschouwer zélf beslist wat hij wil zien. En dat op een eenvoudig een album zetten, dat is mijn grote plezier. Wat mijn carrière betreft, ben ik nog niet eens in de helft. Ik vind het leven daarom ook fantastisch, in de letterlijke betekenis. Ronduit verbijsterend." schijfje, dat ook nog dienst kan doen als bierviltje. Ongelooflijk."

Verrassend

Op het recent verschenen album Andere namen geeft de Utrechter van katoen aan de zijde van gitariste Edith Leerkes. Hun artistieke liaison resulteert in een langspeler met een hoog Opzij opzij opzij-gehalte: vrolijk waar het hoort, ernstig als het moet. Maar altijd verrassend.

"Ik ben op dat album zoals ik altijd ben geweest: een clown en een muzikant", legt Herman uit. "Geen clown zoals in een circus, maar eerder een neef van Toon Hermans en Tommy Cooper en een ver familielid van Charly Chaplin, gespecialiseerd in het theater. Dat alles kan je ook horen in de bewerking van Marie-Louise van Willem Vermandere en de vertaling van het nummer van Arno Hintjens."

Het begrip ambitie is Van Veen compleet vreemd. De man met de warrige haardos is naar eigen zeggen aardig op dreef, maar nauwelijks halfweg. "Het zal vreemd klinken, maar ambities heb ik nooit gehad", lacht Herman. "De gewone dingen gedrukt zien staan of op een album zetten, dat is mijn grote plezier. Wat mijn carrière betreft, ben ik nog niet eens in de helft. Ik vind het leven daarom ook fantastisch, in de letterlijke betekenis.
Ronduit verbijsterend."Peter Briers