Veluws Dagblad

Ruim anderhalve ton voor Colombine-huis

13 dec 1996

Naar schatting meer dan 150.000 gulden is de opbrengst van de spectaculaire Colombine-loop, waarmee Herman van Veen kan verder bouwen aan zijn opvanghuis in Biddinghuizen voor zieke, eenzame en bedreigde kinderen.


Van Veen, de geestelijke vader van het tehuis, nam gistermiddag onder grote belangstelling een deel van het totaalbedrag] meer dan een ton, in ontvangst uit handen van provincie-ambtcnaar Toon Rijpert loper en initiatiefnemer van dit evenement. Het bedrag werd ter plekke opgeschroefd door tientallen andere giften van instellingen, bedrijven en scholen.

Niet minder feestelijk was de aankomst van Bram Lamse (53) uit Swifterbant, die met nationale en internationale marathons al het nodige voor het Colombine-huis bijeenliep. Gesponsord door de aardappelbranche liep hij gisteren in zijn eentje de marathon van Emmeloord naar het provinciehuis in Lelystad, hetgeen hem vijfduizend gulden opleverde. Hiermee kon hij in totaal 52.000 gulden aanbieden, waarmee in totaal 107.000 gulden beschikbaar kwam voor het Colombinc-project. Daarbovenop komen nog de andere giften.

In aanwezigheid van de Commissaris van de Koningin, M. Jager, het echtpaar Van Veen en honderden belangstellenden in en rond het provinciehuis kreeg het tienjarig verjaardagsfeest van de provincie met deze sportieve actie een grandioze afsluiting. Van Veen ontving de lopers die 24 uur in touw waren geweest om geld bijeen te lopen voor het Colombine-huis in Biddinghuizen. Van Veen,.de geestelijk vader van dit tehuis, toonde zich buitengewoon verheugd over de cheque van É 55.442,48, hem aangeboden door loper en initiatiefnemer van deze sportieve actie, Toon Rijpert.

"Van Tokio tot Toronto, van Colombine-huis van Zuid-Afrika tot Nebraska, men zal het weten dat in deze provincie iets verbijsterends gebeurt. Dit huis is de start voor een groot aantal andere activiteiten van Colombine". Met deze woorden liet Herman van Veen uitkomen dat zijn ideŽle stichting Colombine, de tegenhanger van zijn commerciŽle Harlekijn-organisatie, nog veel meer van plan is. Het bedrag dat de in totaal 25 provinciale medewerkers met deze 24-uursloop bijeenbrachten', wordt besteed aan de inrichting van het Colombine-huis dat begin 1997 open gaat.

De tocht voerde langs alle dorpen en steden van de provincie. Bij de zes gemeentehuizen namen de sportieve ambtenaren collectebussen in ontvangst, waarin per gemeente geld voor dit tehuis bijeengebracht was. Zo arriveerde een ploeg van acht lopers woensdagavond om kwart voor tien bij het gemeentehuis in Emmeloord, waar burgemeester Knip de collectebus overhandigde aan Toon Rijpert.

Zeventien uur later, aan het eind van de monstertocht, reageert een bleke maar niet minder enthousiaste loon Rijpert: "Prachtig. Anderhalf uur geslapen. Maar dat heb je er voor over". Herman van Veen voegt eraan toe: 'Zelden zag ik zoveel blije mensen met zulk somber weer. Geven maakt blij!'