Leidsch Dagblad

Ondanks afbreken van de show

Herman van Veen is toch tevreden13 december 1982
NEW YORK (GPD) - „Er is een opening gemaakt. Ik heb gehaald wat ik wilde bereiken: een serie opi Broadway. Ik kan hier mijn leven lang werken, het doel is geslaagd". Herman van Veen kijkt uiterst positief en voldaan terug op zijn optredens in het Ambassador Theatre in New York. Gistermiddag speelde hij er zijn achtste voorstelling, weer voor een goed bezet huis, een kleine duizend mensen.


Opnieuw een laaiende, wild-enthousiaste zaal, maar Amerika is een land van schrille contrasten, want de show stopt. Aanvankelijk zouden er voorstellingen worden gegeven tot en met zaterdag de 18 december. De financiële risico's voor de Nederlandse- Amerikaanse producenten hebben échter geleid tot de beslissing om de serie af te breken en de tweede speelweek te schrappen. Aan de basis van dat besluit staat de vernietigende kritiek in de New York Times en de minder gunstige in twee andere dagbladen.

De stroom van recensies groeit gestadig, nu de weekbladen uit zijn. Het opmerkelijke is dat er naast gematigd-relativerende beschouwingen nu enkele juichende verhalen zijn verschijnen over Herman van Veen in 'All of Him'.

Dankbaar koesterde Herman van Veen gisteravond de reacties van Shirley MacLaine. Ze had Herman al eens in West-Duitsland gezien en was naar zijn voorstelling gekomen om te ervaren hoe hij het in haar land zou gaan doen. Ze was onder de indruk van zijn optreden: „Hij is een heel groot talent, schitterend.
Herman kan nog enorm veel méér bereiken".

De Nederlandse entertainer zit op dit moment, terwijl de sneeuw het straatbeeld in New York omvormt tot een kerstprent, z'n mogelijkheden in de Verenigde Staten uit te tellen. Op het eerste gezicht zijn ze aanzienlijk en voor hem aantrekkelijk. Er ligt een uitnodiging om een grote tournee te houden langs de Amerikaanse universiteiten, in combinatie met lezingen over zijn vak. Verder wordt er woensdag gepraat over een live-registratie van zijn show door een produk- tiemaatschappij met de bedoeling het programma één of anderhalf uur op de kabeltelevisie te brengen, zodat het in het hele land te zien zal zijn. De aanbieding is er, maar er is nog geen handtekening gezet, al willen de Amerikanen er geen gras over laten groeien. Ze rekenen erop dat Van Veen voor deze tv-produktie al in de eerste week van januari terugkomt. Nu wordt dus al overwogen om het decor van zijn voorstelling en de technische voorzieningen hier even achter te laten, als Herman en zijn zeenmansploeg deze week terugvliegen naar Nederland.

Het platencontract voor de live-elpee van Herman van Veen op Broadway is inmiddels getekend en de opnamen zijn gemaakt tijdens twee avondvoorstellingen.
Van Veen: „Dit alles is te mooi om te verwoorden. Het publiek staat op de stoelen en ik reken erop, dat we hier in de toekomst terug zullen komen met een nieuwe show".