HET VRIJE VOLK
Ale van Dijk

'Kinderen voor kinderen'

Herman van Veen als gangmaker in show met veertien liedjes

13 nov 1990

HILVERSUM - Alle veertien liedjes van de nieuwe show Kinderen voor Kinderen 'vertrekken' vanavond op Nederland 1 vanaf een Belgisch stationnetje, dat 'De Haan aan Zee' heet en vlakbij Oostende ligt. En ze komen er tegen het slot ook weer terug. Tussen vertrek en aankomst ziet men dan beelden, die op de teksten van de liedjes slaan.
Als stationschef fungeert zanger-cabaretier Herman van Veen. In de beelden bij de liedjes keert Van Veen ook steeds terug: nu eens als verkoper van suikerspinnen, dan weer als huisvader. Maar Herman van Veen blijft, in welke rol dan ook, steeds in de buurt van het stationnetje. In het liedje 'Naar bed' worden Van Veen en de kinderen ook nog bijgestaan door actrice Saskia ten Basten Batenburg.De elfde editie van Kinderen voor Kinderen is dus weer anders dan de voorgaande tien. Slechts n ding is hetzelfde gebleven: de kinderen hebben zelf weer de thema's voor de liedjes geleverd door deze naar de VARA te zenden. Daarna zijn de professionele tekstdichters en componisten aan het werk gegaan. Om geluid en tekst op de jaren negentig toe te snijden, zijn ditmaal andere tekstschrijvers en componisten aangezocht. Naast de verhaalvorm, die geheel nieuw is, is ook het repertoire geheel vernieuwd. Een ander verschil met voorgaande jaren is, dat er - naast het speciaal op scholen uit 't Gooi en omgeving geselecteerde kinderkoor onder leiding van Majel Lustenhouwer - ook een kinderkoor uit Drachten meedoet. Dit koor, met als dirigent Meindert Bosklopper, won vorig jaar het Kinderen voor Kinderen-festival.

Langspeelplaat en cd, die van de opnamen van de veertien liedjes zijn gemaakt, hebben inmiddels een recordverkoop geboekt. Binnen drie weken zijn bij voorintekening 50.000 exemplaren verkocht. Daardoor is de lp nu al met een gouden schijf bekroond. Van iedere verkochte lp of cd gaat 2,50 naar VARA's Speelgoedactie 1990. Het geld wordt dit jaar besteed aan de bouw van een huis in Het Land van Ooit. In dit huis wil de stichting Colombine chronisch zieke kinderen en kinderen met sociale problemen opvangen om hen gelegenheid te geven zich een paar dagen lekker te kunnen' ontspannen. "En dat huis moet er komen," zegt Herman van Veen.


'Kinderen voor Kinderen', VARA, vanavond, Nederland 1, 19.20 uur.Ale van Dijk