Gazet van Antwerpen

Herman van Veen:
'Kinderen voor kinderen' vond ik nooit zo leuk"

13 nov 1990

"Ik vond Kinderen voor kinderen nooit leuk: de teksten niet, de toon niet." Dat zegt Herman van Veen. En hij vult aan: "Ik vind ook dat er veel te hoge eisen worden gesteld aan de stemmen van de kinderen...."
Natuurlijk willen we dan wel eens weten waarom Herman van Veen toch wou meewerken aan de Kinderen voor kinderen-show die deze avond op de Nederlandse televisie te zien is. In die show zie je van Veen als stationschef. Hij praat de liedjes die allemaal rond één thema draaien, aan elkaar. Dat thema is 'een muzikale reis'. Voor het programma werd er een verhaal geschreven, waarin elk liedje een rol speelt. Herman van Veen was gedurende de opnames stationschef in het station van de Belgische badplaats De Haan. Daar regelde hij 'aankomst en vertrek' van de liedjes.Herman van Veen: "Van elke verkochte plaat gaat er zo'n 50 fr. naar 'het Colombinehuis'. En dat is voor mij de belangrijkste reden om mee te doen." Dat Colombinehuis is een idee van de Nederlandse zanger zelf. Hij is voorzitter van de stichting Colombine die een huis wil bouwen waar chronisch zieke kinderen en kinderen met sociale problemen een paar dagen kunnen ontspannen'. Het huis moet er binnen vijf jaar komen in de buurt van 'Het Land van Ooit'.
"Nu de producenten Henk Temming en Sander van Herk met de kinderen een andere weg zijn ingeslagen, meer naar het moderne geluid, kon ik wel met plezier meezingen," zegt van Veen nog.


Duur


De elfde 'Kinderen voor kinderen' werd al voor de uitzending bekroond met een gouden plaat (in Nederland, wel te verstaan). Dat wil zeggen dat al 50.000 platen, muziekcassettes of compact dies over de toonbank gingen.

Het programma dat je vanavond op TV kan zien, is anders van opzet dan voorgaande jaren. De liedjes zelf worden, zoals ieder jaar, vertolkt door kinderen uit Gooi. Maar ze krijgen wel steun van het kinderkoor uit Drachten dat vorig jaar het Kinderen-voor-kinderenfestival. De samenwerking leverde een 37-koppig koor op.

Slecht nieuws echter voor de kinderen van het koor uit Gullegem dat dit jaar het festival won. De samenwerking met twee koren blijkt zo duur te zijn dat bij de opnamen van de twaalfde elpee maar enkele kinderen uit Gullegem mogen meedoen.