Dagbl vh Oosten

Van Veen als stationschef

13 nov 1990

HILVERSUM - Alle veertien liedjes van de elfde Kinderen voor Kinderen-show vertrekken vanavond op Nederland 1 vanaf een NS-stationnetje en ze komen er tegen het slot ook steeds weer terug. Tussep vertrek en aankomst zien de kijkers beelden, die op de teksten van de liedjes slaan. Als stationschef fungeert entertainer-liedjeszanger Herman van Veen.


Ook in de beelden van de verdere liedjesverhalen keert Van Veen herhaaldelijk terug, nu eens als een suikerspinnenverkoper, dan wer als huisvader. Maar Van Veen blijft, in welke rol dan ook, steeds in de buurt van het stationnetje. Tijdens het liedje "Naar bed" worden Van Veen en de kinderen ook nog bijgestaan door actrice Saskia ten Basten Batenburg.

De elfde Kinderen voor Kinderen is dus weer anders dan de voorafgaande tien afleveringen. Hetzelfde blijft alleen dat de kinderen zelf weer - door ze naar de VARA in te zenden - de thema's hebben geleverd voor de liedjes. Professionele tekstdichters en componisten zijn vervolgens aan het werk gegaan.

Om sound en tekst op de jaren negentig toe te snijden, zijn dit jaar andere tekstschrijvers en componisten aangezocht dan voorgaande jaren. Naast de verhaalvorm, die geheel nieuw is op- vernieuwd. In het verhaal van de muzikale reis speelt elk liedje een rol.
Een ander verschil met de voorgaande tien afleveringen is, dat er dit keer naast het speciaal op scholen uit het Gooi en omgeving geselecteerde kinderkoor onder leiding van Majel Lustenhouwer, ook een kinderkoor uit Drachten meedoet. Dit koor, met als dirigent Meindert Bosklopper, won vorig jaar het Kinderen voor Kinderen-festival.

De lp en de cd die van de opnamen van de veertien liedjes zijn gemaakt, hebben inmiddels alweer een recordverkoop geboekt. Binnen drie weken werden bij voorintekening 50.000 exemplaren verkocht. Daardoor is de plaat nu al met een gouden exemplaar bekroond.
Van elke verkochte elpee of CD gaat f 2,50 naar VARA's speelgoedactie 1990. Het geld zal dit jaar speciaal besteed worden aan de bouw van een huis in Het Land van Ooit. Hier wil de Stichting Colombine chronisch zieke kinderen en kinderen met sociale problemen opvangen om ze de gelegenheid te geven zich een paar dagen lekker te kunnen ontspannen. "En dat huis met er komen", zegt Herman van Veen.

Henk Temming en Sander van Herk tekenen dit jaar voorde pro duktie, Henk Westbroek organiseerde alles en regisseur Rudolf ? Spoor deed de eindregie. Kinderen voor Kinderen is vanavond om 19.20 uur op Nederland 1 te zien.