DEVENTER DAGBLAD
Henk Swager

Producent Henk Temming (Het Goede Doel):

'Kinderen voor kinderen nu eindelijk eigentijds'

13 nov 1990

HILVERSUM - Na tien jaar 'in de traditie van de jaren vijftig en Annie M.G. Schmidt' is volgens producent Henk Temming (Het Goede Doel) eindelijk een eigentijdse versie verschenen van 'Kinderen voor kinderen'; "De plaat is voor het eerst pop-achtig." Vanavond zendt de VARA-televisie het elfde deel uit van deze kindershow, gepresenteerd door Herman van Veen.
Deze editie werd al vr de uitzending bekroond met een gouden plaat. Dat houdt in dat in de eerste drie weken na uitgave al 50.000 platen, muziekcassettes of compact dies over de toonbank gingen. Geruisloos hangt de VARA de plaat in de lange rij die eraan voorafging en slaat alvast de haakjes voor het platina.Het programma is anders van opzet dan voorgaande jaren. Het thema, 'een muzikale reis', is verpakt in een verhaal waarin elk liedje een rol speelt. De verbin-dende teksten worden verzorgd door zanger/cabaretier en (voor deze gelegenheid) stationschef Herman van Veen.

Van Veen had gedurende de opnames, die allemaal op lokatie plaatshadden, het beheer over het station van de Belgische bad-plaats De Haan, waar hij 'aankomst en vertrek' van de liedjes regelde.

De Gooise kinderen die traditiegetrouw de liedjes vertolken, worden dit jaar bijgestaan door het kinderkoor uit Drachten. Dit koor verwierf die eer door het Kinderen-voor-kinderenfestival 1989 te winnen. In deze competitie komen Nederlandse en Vlaamse koren tegen elkaar uit met vertolkingen van liedjes uit tien jaar Kinderen voor kinderen.

De samenwerking leverde een 37-koppig koor op waarin met de in het verleden vaak verfoeide 'Gooise r' werd afgerekend. Organisatorisch en financieel blijkt het echter niet verstandig het experiment voort te zetten zodat volgend jaar misschien nog een paar kinderen uit het winnende koor (Gullegem, Belgi) mee gen zingen, maar zeker niet het hele koor.


Opbrengst


De opbrengst van de elfde' langspeelplaat (van iedere ver-kochte plaat gaat als gebruikelijk 2,50 naar VARA's Speelgoed- actie) wordt gestoken in het Colombinehuis. De stichting Colombine, onder voorzitterschap van Herman van Veen, hoopt over vijf jaar in de buurt van 'Het land van Ooit' een verblijf te realiseren waar chronisch zieke kinderen en kinderen met sociale problemen een paar dagen kunnen 'ontspannen'.

Van Veen: "Deze actie is voor mij de belangrijkste overweging om mee te doen. Ik vond Kinderen voor kinderen nooit leuk: de teksten niet, de toon niet. Boven-dien werden mijns inziens te hoge eisen gesteld aan de stemmen van de kinderen. Nu de producenten Henk Temming en Sander van Herk (beiden maakten deel uit van Het Goede Doel - red.) met de kinderen een andere weg zijn ingeslagen, meer naar het moderne geluid, kon ik met plezier meezingen."

Volgens Temming zijn de kinderen na ruim honderdvijftig liedjes nog niet uitgezongen. "De kinderen komen nog steeds met nieuwe onderwerpen, dit jaar is bij voorbeeld voor het eerst gezongen over onbespoten groente. Als er geen onderwerpen meer komen, kunnen we alle gebruikte onderwerpen nog eens in een ander perspectief zetten."Henk Swager