DEVENTER DAGBLAD
DIETMAR TERPSTRA

Een meedogenloos romomantisch avontuur

13 okt 1998

AMERSFOORT - "Hangen zal je! Hangen!" Op het landgoed Schothorst in Amersfoort wordt hard gewerkt aan een aantal scènes voor de nieuwe film van Herman van Veen, 'Nachtvlinder'. Arthur Kristel speelt de in ongenade gevallen zoon van de koning, die van moord wordt verdacht en door boze dorpelingen dreigt te worden opgehangen. Zijn medehoofdrolspeelster Babette van Veen schiet te hulp en redt hem van de galg.


De opnames lopen op schema. Daarom kan rustig geoefend worden bij de middeleeuwse boerderij die in de film dienst doet als herberg. De lang gelokte Arthur Kristel wordt keer op keer door eenvoudige landlieden naar buiten gesleept, beschimpt en bespuugd en ternauwernood van ophanging gered door een aanstormende stand-in van Babette. Regieaanwijzingen vliegen over en weer, de aanwezige pers wordt verzocht zich te verplaatsen. "Anders staan jullie op de film." 'Nachtvlinder' is de tweede film van Van Veen. In 1975 maakte hij 'Uit elkaar', een nogal dramatische film over een acteur die zich in zijn eigen droom verwart. De film kreeg goede kritieken, maar toch duurde het ruim twintig jaar voordat Herman van Veen weer in de gelegenheid was een film te maken. "Er waren wel plannen, onder andere om 'Schakels' van Heijermans te verfilmen, maar om meestal financiële redenen heb ik het nooit van de grond gekregen. In Nederland ben ik niet gekend als cineast, en het speel- filmklimaat in Nederland is nogal pril."

Albino

Het 'meedogenloos romantisch avontuur', zoals de maker zijn nieuwste project omschrijft, gaat over een jonge vrouw, dochter van een alchemist, in een tijd die overeenkomsten vertoont met de Middeleeuwen. Haar vader gaat op weg om de koning van het rij k te helpen, die albino is. Als hij te lang weg blij ft, gaat de dochter op weg om hem te zoeken, waarbij zich allerhande verwikkelingen voltrekken. "De verhaaltrant is een beetje dezelfde die ook Hans G. Kresse, de striptekenaar vanonder mee Erik de Noorman, han teerde", aldus Van Veen. "Hij werkte veel met contrasten tussen licht en donker. Ik hoop dat dat in de film ook lukt."

"Ik maak natuurlijk entertainment, vermaak. Maar altijd heeft het in zekere zin betrekking op mijn levensvisie. Ik probeer een vorm te vinden voor wat ik weet, en dat is dat er altijd een conflict is tussen opportunisme en feiten. Is het zo,of geloof je dat het zo is? Als je alleen maar gelooft dat iets is zoals het is, kan het vreselijk uit de klauw lopen. Er zijn twee soorten mensen: mensen die iets geloven, en mensen die het weten. Daar gaat de film natuurlijk ook over. Maar je moet het natuurlijk wel willen zien, dat is aan de kijker", aldus Van Veen, die zelf de rol van Wogram, het kwaad, de duisternis, op zich heeft genomen. "De leukste rol? Dat moeten we afwachten."

Dochter Babette van Veen heeft haar bijdrage aan 'Nachtvlinder' tot nu toe als "heel inspirerend" ervaren. "Het voordeel van het maken van een film met familie is datje alles kunt zeggen, zonder dat je bonje krijgt. Het kan natuurlijk botsen, ik ben redelijk eigenwijs en mijn vader ook, maar mijn suggesties vallen in goede aarde. Bovendien vind ik het heel mooi wat mijn vader maakt."

Gesloopt

De actrice, voor wie 'Nachtvlinder' de eerste grote, Nederlandse film is, is blij met de overgang van soap-tv naar film, hoewel ze nog niet kan aangeven welk medium haar voorkeur heeft., ,Tv is op den duur minder bevredigend, je doet het blindelings. Bij film concentreer je je op een project, na afloop ben je gesloopt maar in de wetenschap datje iets moois gemaakt hebt."
De andere debutant in de film is Arthur Kristel, de 22-jarige zoon van Silvia en Hugo Claus. Hij speelt de rol van de in ongenade gevallen koningszoon en wordt in het persbericht om schreven als 'een jonge Van Hanegem'. "Dat is vanwege zijn uiterlijk, zijn haar, en zijn messcherpe traagheid", legt de filmende cabaretier uit. "En hij is ook een Utrechter, natuurlijk".
Andere bekende namen in de film zijn Jules Croiset, Syp van der Ploeg (die ook de titelsong heeft geschreven) van De Kast en cabaretier Bert Visscher, die een nar speelt. De film gaat volgend voorjaar in première in 20 Nederlandse bioscopen. Tegelijkertijd ver schijnt een cd, waarop ook een bijdrage van John Ewbank te horen is. In december 2000 brengt de KRO 'Nachtvlinder' als miniserie op de televisie.Dietmar Terpstra