Dagblad voor Nrd. Limburg
Leo Faber

Herman van Veen neemt een beetje afscheid van theater

13 oktober 1976

EEN KLEIN beetje afscheid. Zo moeten vooral de verstokte fans van Herman van Veen zijn bijna anderhalf uur durende televisie-show zien, die de BRT op zondag 24 oktober 's avonds om 20.30 uur uitzendt.

Afscheid, omdat de show als afsluiting gezien moet worden van tien jaar intens bezig zijn van Herman van Veen en zijn Harlekijn Holland.

Waarom deze show gemaakt met de BRT? Herman: „Nou, dat ligt nogal voor de hand. In Nederland weten ze dat misschien niet zo goed, maar we zijn in België begonnen. Hier kent men ons van het begin af en van België uit zijn we eigenlijk pas goed doorgestoten naar Nederland. Voor de Belgen zijn wij een soort maatstaf, waaraan men andere uit Nederland komende artiesten afmeet".De televisie-show van de BRT, waarvoor ruim een half jaar van voorbereiding is uitgetrokken, is niet bedoeld als een chronologisch overzicht van tien jaar Herman van Veen, maar veel meer als een optelsom van ervaringen, opgedaan in de afgelopen tien jaar."

Herman van Veen daarover:
„In deze show zit dan eigenlijk ook alles wat we kunnen. Meer kan ik gewoon niet." Zijn opmerking wordt onderstreept door het feit, dat in de tv-show vrijwel uitsluitend die dingen zijn terug te vinden, die ook voorkwamen in zijn laatste theatershow. Nieuw zijn een scène van Herman als pianist in een nonnenklooster en een werkelijk schitterende act als bokser. Herman: „Vooral in die bokser zie je, dat je met televisie in sommige gevallen meer kunt doen dan in het theater. De dramatiek die eruitspreekt is veel groter dan ik op de planken zou kunnen realiseren."

In die bijna anderhalf uur tv-show blijft Herman van Veen herkenbaar, Geen moment hebben hij, noch de BRT consessies gedaan aan het medium tv.
Herman: „We hebben tot nu toe eigenlijk weinig aan televisie gedaan. Het theater stond in de afgelopen tien jaar voorop, omdat ik vooral het direkte contact met hetpubliek zo belangrijk vind.

Maar na duizenden voorstellingen en keihard werken is het nu tijd geworden aan iets anders te gaan denken. Ik ben nu 31... men zegt dus volwassen. Ik wil meer gaan .schrijven en dat betekent, dat men mij minder vaak te zien zal krijgen in het theater. Wel wil ik meer gaan doen voor de televisie. Ik vind, dat het tijd wordt een groter publiek aan te spreken."
Of het medium televisie op den duur hem niet zal dwingen toch een consessie aan het publiek te doen? Herman:
„Nee, dat gevaar zie ik niet. Het direkte contact met het publiek zal ik missen, maar we zullen hetzelfde blijven uitdragen".

Wat zijn toekomstplannen met de televisie betreft: Herman van Veen zal onder meer te zien zijn in een nieuwe serie programma's die Aad van den Heuvel voor de KRO gaat maken. Dezelfde omroep heeft tevens belangstelling getoond voor de BRT-show, of voor gedeelten ervan. Overigens heeft Herman's beslissing minder op de planken te gaan staan geen gevolgen voor de andere aktiviteitcn van Harlekijn Holland en Harlekijn België.