AD/UN
Kim Bos

'Wat je drinkt zegt veel over je"

13 september 2011

UTRECHT • Joris 'Hello, Goodbye' Linssen kijkt bloedserieus de camera in. In zijn ene hand een borrelglaasje tequila, in zijn andere een sigaret.
Shorty, muzikant, kleine Utrechter en bekend van zijn optreden in Mooi! Weer de Leeuw is vastgelegd met een flesje cola terwijl hij lurkt aan zijn pijp.Lex Vermeend is geluidstechnicus en fotograaf en drinkt het liefst Cola light uit een blikje. En dat doet hij ook ook tijdens de opening van zijn expositie. Voor zijn fotoreeks Trajectum Delirium fotografeerde hij het afgelopen anderhalf jaar bijna honderd culturele Utrechters met hun favoriete drankje. Tot eind oktober is een deel ervan te zien in de foyer van Theater Kikker.


VERSIEREN


„Een jaar of vijf geleden begon ik serieus met fotograferen. Het allerliefst portretteer ik mensen. Ik merkte dat het lastig is om iemand zo ver te krijgen om voor me te poseren; als ik vrouwen vroeg, dachten dat ik ze wilde versieren, mannen dachten dat ik homo was."
Om die reden besloot Vermeend zijn foto's op te hangen aan een thema. Culturele Utrechters, daar begon het mee. Door zijn werk als geluidstechnicus (en doordat hij begin jaren '80 in Utrechtse punkband Lullabies speelde en daarnaast veel bezig was met 'hoeren en snoeren') is hij bekend met de culturele scène in de stad. Vermeend besloot die wereld vast te leggen in portretten.
„Het belangrijkste voor bijvoorbeeld muzikanten is natuurlijk hun instrument, ik had wel kunnen vragen of ze daarmee op de foto wilden, maar dat is saai." Grappend terwijl drinkend van zijn Cola light: „Dan is er natuurlijk seks, maar krijg maar eens voor elkaar dat mensen zo op de foto willen."

En dus vroeg Vermeend zijn onderwerpen om te poseren met hun favoriete drankje, sigaret of pijp erbij mag ook. „Dan hebben mensen meteen een goede houding te pakken, want ze hebben iets in hun handen." En, niet onbelangrijk, wat mensen drinken zegt veel over hun karakter.
Hij kreeg naast Joris Linssen en Shorty verschillende bekende Utrechters voor zijn camera: Dick Bruna (koffie), dichteres Vrouwkje Tuinman (thee), programmamaker Fedor van Rossem (festivalbier mét peuken, want: 'niet dat het zo lekker is, maar het staat voor een bepaalde sfeer').

Een aantal dromen voor de toekomst: een boek, 'en als je in een galerie in New York hangt, dan heb je het gemaakt', een fotoserie over (nieuwe en oude ) spelers van FC Utrecht, Henk Westbroek op de gevoelige plaat. „Maar Westbroek zegt: 'ik ga alleen op die foto als je Herman van Veen ook zover krijgt'. Een misverstand dat misschien de wereld uit moet worden geholpen: het is niet per se een serie over Utrechters met bekende koppen.
Alle culturele Utrechters zijn welkom. „Ik zou bijvoorbeeld nog wel wat donkere rappers of iets dergelijks willen vastleggen."

Aanmelden kan via www.lexvermeend.nl.

ProostKim Bos