DEVENTER DAGBLAD
Jinke Hesterman

'De man achter' nu zelf op het podium

13 sep 2001

Zijn naam is voor altijd verbonden met 'Suzanne', de vertaling van het liedje van Leonard Cohen. Hij schreef vervolgens zo'n tachtig teksten voor Herman van Veen, waaronder 'Rozegeur' en 'Kinderfiets'. Hij was 'de man achter' menig liedje van Liesbeth List, zoals 'Kinderen een kwartje' en Loeki Knol's 'Algebra'. Samen met Peter Faber schreef hij 'Cupido' en met Hans Dorrestijn 'Eén dag lelijk is niet erg'.


Rob Chrispijn, 25 jaar tekstschrijver, stapt nu, zij het met enige aarzeling, zelf op het podium. Zijn voorstelling 'Ogen met uitzicht op zee' bevindt zich nog in de try-outfase, maar het belooft op voorhand een feest te worden. Een feest der herkenning, vanwege de vele bekende nummers die, uitgevoerd door zanger en gitarist Gerrit Jan Schmidt en instrumentalist John Paul Tijssen, langskomen. En een feest van de verrassing, want Chrispijn haalt ook onbekend en nog niet eerder uitgevoerd werk uit de kast.

Het is niet zo dat hij nu ineens op z'n 55-ste zo nodig moet. "Ik ben tekstschrij-er en zal dat altijd blijven." Het is meer dat hij ontdekt heeft hoe leuk het is om 'in gesprek te raken'' met het publiek.
Die ontdekking deed hij toen hij meewerkte aan het programma 'Dichter bij' van Jaques Klöters. Samen met onder anderen Liselore Gerritsen stond hij op het podium en hij ervaarde het als een 'feestelijke' gebeurtenis. "Vanuit dat enthousiasme is het programma ontstaan", zegt Chrispijn. "Ik heb altijd aan de andere kant gestaan. Dat was een comfortabele positie. Altijd dacht ik: laat' mij maar achter de schrijftafel zitten. Totdat ik merkte dat ik het wel leuk vindt om iets te zeggen. Nu moet ik met de billen bloot en ben ik zelf verantwoordelijk voor de spanningsboog. Ik wil er een leuke voorstelling van maken. Zonder dat het vrijblijvend is. Maar het moet vooral iets aardigs hebben. Iets romantisch. Iets van verwondering."

Uitgangspunt van zijn programma, waarvan de titel is ontleend aan een liedje dat hij in de jaren tachtig schreef voor Herman van Veen, is zijn gehele oeuvre. Een enorme rijkdom aan teksten, waaruit maar moeilijk een keuze kon worden gemaakt. Het programma biedt overigens geen aaneenschakeling van liedjes. Chrispijn vertelt er iets omheen, brengt een lijn aan in het geheel, en ontrukt enkele monologen die hij schreef voor het kinderprogramma 'Klokhuis' aan de vergetelheid. "Het is niet zo dat ik de liedjes toelicht", benadrukt Chrispijn. "Ik geef meer een soort overzicht van zaken die belangrijk zijn. De liefde, discriminatie, dat soort dingen."

De meeste liedjes worden gezongen door Gerrit Jan Schmidt, maar Chrispijn neemt zelf ook een enkel nummer voor zijn rekening. Ja, hij heeft zangles moeten nemen, erkent de tekstschrijver. Bij Kees Taal. Een bijzondere ervaring. "Ik ben geen zanger en zal het ook nooit worden., Maar bij bepaalde nummers voel ik voldoende om ze goed over het voetlicht te kunnen brengen."

'Ogen met uitzicht op zee', 14/9 theater Bouwkunde DEVENTER.Jinke Hesterman