Dordtenaar

Nederlanders van naam treden aan voor goed doel

13 mei 1993

Van een onzer verslaggevers

DORDRECHT - Herman van Veen, Peter Lusse, Tom van 't Hek en Hein Vergeer. Het zijn enkele namen van het sterrenteam dat maandagavond op het veld van voetbalvereniging ODS in het sportpark de strijd aanbindt tegen een team van (oud-)leerlingen en docenten van de Anne de Vriesschool (VBO). Daarvoor nemen leerlingen penalty's tegen Michel van Haaren, oudreservekeeper van DS'79.


De wedstrijd maakt deel uit van het project Colombine. De door Herman van Veen opgerichte stichting zet zich in voor kleinschalige projecten voor kinderen in de Derde Wereld. De opbrengst komt geheel ten goede aan Colombine.


Nek uitsteken


Het goede doel speelt sinds het bestaan van de Anne de Vriesschool een rol. "Als je een jaar of 18, 19 bent mag je best je nek uitsteken voor kleine kinderen", verklaart schooldecaan M.J. Visser. "Voor veel leerlingen zijn de problemen in de Derde Wereld ver van hun bed. Daarom wordt er op school door aller lei acties op een concrete manier aandacht aan besteed. Zo hopen we dat de leerlingen er toch iets van mee krijgen." De opbrengsten van de acties komen dit jaar ten goede aan het Colombinehuis. Een huis waar kinderen uit de hele wereld kunnen bijkomen van een langdurige ziekte. Het miljoenen kostende project wordt via acties op scholen en met een inzamelingsactie van de NCRV in het voorjaar van 1994 bekostigd.


Imago


"Het imago van onze school is: denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan anderen", vertelt gymnastiekleraar J.M. van der Schoot. "Jarenlang hebben we een kind geadopteerd. Nu besteden we in lessen en met acties aandacht aan de problemen in de wereld. Zo is er eerder dit schooljaar aandacht besteed aan BraziliŽ en zijn er een sponsortriathlon en een internationale avond georganiseerd. Op die avond werden beschilderde vazen tegen opbod door presentator en zanger Henk Westbroek verkocht. In totaal is er tot nu toe 10.000 gulden bijeengebracht. Het streefbedrag is 15.000 gulden."

Het project wordt op 9 juni afgesloten met een schoolfeest. Als afsluiting overhandigt de school het eindbedrag officieel aan stichting Colombine.

Kaarten voor de voetbalwedstrijd zijn voor É2,50 te bestellen bij L. Collet via telefoonnummer 137848. Ook. zijn maandagavond kaarten aan de kassa van het sportpark verkrijgbaar.