Ben Holthuis

In Duitsland staat men uren in de rij om Herman van Veen te zien13 mei 1984
Herman van Veen is hard op weg om een echte, grote internationale ster te worden. Het is de in Utrecht geboren negenendertigjarige cabaretier in de afgelopen maanden gelukt om tienduizenden mensen in Duitsland naar de theaters te lokken. Bij onze oosterburen wordt Herman van Veen nu al enkele jaren op handen gedragen en zijn populariteit neemt met de tijd steeds grotere vormen aan. Ook in Frankrijk en in Amerika heeft men grote interesse in Herman van Veen en het ziet er dan ook naar uit, dat hij voorlopig nietmeer te zien zal zijn in de Nederlandse theaters.


De eerste voorstelling


Herman van Veen was vorige week te gast in het populaire Duitse televisieprogramma 'Heute Abend'. En dat was een opzienbarende gebeurtenis. Normaal worden voor dit veel bekeken programma alleen maar Duitse V.I.P.S. uitgenodigd. Maar zelden wordt er een uitzondering op die regel gemaakt. Bijna een uur sprak Herman met presentator Joachim Fuchsberger over zijn carrière in Duitsland en zijn leven in Nederland. Ontspannen, zonder bang te zijn fouten te maken bij zijn uitspraak van de Duitse taal, vertelde Herman van Veen hoezeer het hem goed deed dat hij zo hoog aangeschreven staat bij het Duitse publiek.. 'Ik ben blij met mijn succes in Duitsland,' aldus de cabaretier. 'Nederland alleen is te klein voor me. Dat bedoel ik niet negatief. Maar in Nederland kun je maar één, hoogstens twee seizoenen lang met één en hetzelfde programma komen. Je moet je eigenlijk elk jaar vernieuwen en dat valt niet mee.

Als je jaren achtereen met hetzelfde programma komt, dan blijft het publiek weg uit de theaters. Je hebt al heel vlug alle theaters in Nederland gehad. Met een internationale carrière is dat heel anders. Je kunt je beter en rustiger voorbereiden'. Herman van Veen zei geen negatief woord over ons land. Lachend haalde hij herinneringen op aan zijn beginperiode in de showbusiness. 'Ik weet nog heel goed', aldus Herman van Veen, 'hoe ik na het eindexamen van het Utrechts Conservatorium samen met enkele studiegenoten eens wilde laten zien, wat ik kon. We hadden al jaren gepraat over theater en na ons examen dachten we al meteen dat we er waren. We huurden een grote zaal, waar wel vijftienhonderd mensen in konden. We kondigden ons programma groots aan en we hadden hele hoge verwachtingen van ons theaterdebuut. Maar die voorstelling werd een compleet fiasco. Alles wat verkeerd kon gaan ging mis. In de kranten verschenen de meest afschuwelijke kritieken, die terecht waren. De zaal was nog niet voor de helft gevuld. Slechts driehonderd stoelen waren bezet, 't Was goed om dit mee te maken. We hebben ervan geleerd. Achteraf moet ik nog steeds ontzettend lachen om deze voorstelling. Maar toen was het verschrikkelijk. De dag na die fatale voorstelling durfde ik me niet op straat te vertonen en nog lang heb ik met mijn hoofd naar beneden gelopen als ik de stad in ging. Ik was bang dat de mensen me zouden herkennen en terug zouden komen op die voorstelling...'


Ook Frankrijk lonkt naar Herman van Veen


Herman van Veen hoeft zich niet meer te schamen voor zijn werk in het theater. Hij is één van de grotere cabaretiers geworden. In de afgelopen maanden trad Herman maar liefst vierenzestig keer op in de Duitse theaters en hij trok daarmee bijna honderdduizend man publiek. Niet alleen zijn theatervoorstelling is in Duitsland een groot succes, maar ook zijn nieuwe elpee 'Signalen', die deze week ook in ons land is verschenen. Het liedje 'Hilversum III', één van de nummers van deze langspeelplaat, lijkt zelfs een grote hit te worden. Herman heeft inmiddels voorlopig een punt gezet achter zijn Duitse toernee. In september zijn er weer een reeks voorstellingen bij onze oosterburen gepland. Geruisloos is Herman van Veen inmiddels naar Frankrijk afgereisd om daar tien voorstellingen te geven. Verleden jaar maakte Herman zijn debuut in Frankrijk. Hij werd toen gevraagd om met zijn programma vijf voorstellingen te geven. De reacties waren zo positief, dat men Herman vroeg om er nu weer negen keer te komen optreden. Zodra de laatste Franse voorstelling erop zit komt Herman van Veen terug naar Nederland om hier te repeteren voor een eenmalig concert in de Carnegy Hall in New York. Daarna wil Herman van Veen even bijkomen en zich gaan voorbereiden op de nieuwe series programma's in Duitsland.


Hij blijft Nederland trouw


In ons land zal Herman van Veen de eerste anderhalf jaar zeker niet in de theaters optreden. Daarvoor ontbreekt de tijd. Bij 'Harlekijn', het bureau dat alle programma's van Herman van Veen voorbereidt, is men heel voorzichtig met de uitspraken over een nieuw Nederlands programma. Maar dat Herman van Veen definitief naar het buitenland zal verdwijnen en ons land de rug zal toekeren wordt ontkend. Herman van Veen is veel te gehecht aan zijn geboorteland. De bescheiden cabaretter wil er gewoon blijven wonen...Ben Holthuis