DE TELEGRAAF

Herman van Veen:
Subtiel en trefzeker

13 mrt 1999

NED. 1,22.40 UUR

De NCRV zendt vanavond het tweede deel uit van 'Alles in de Wind', de theatershow van Herman van Veen. Met dit programma stond Van Veen. na een afwezigheid van zes jaar, weer op de planken van het Theater Carré in Amsterdam.


Samen met pianist Erik van der Wurff en multi-instrumentalist Nard Reijnders trok Van Veen in 1995 en 1996 langs de Vlaamse en Nederlandse theaters. Carré lijkt de thuisbasis voor de theaterman: door de jaren heen heeft hij er 335 voorstellingen gespeeld. De eerste op 5 mei 1971, de laatste op 30 november 1996, welke reeks meer dan 46.000 bezoekers trok. Meer dan ooit legt Van Veen in deze fase van zijn carrière het accent op verstilling, verfijning en verkleining. Dat wil niet zeggen dat hij niet kan uitpakken met kolderteksten of dwaze liedjes, maar zijn altijd al grote kunde is nu uitgegroeid tot kunst van een frapperende subtiliteit en trefzekerheid.

Een goed voorbeeld daarvan is een ode aan Jacques Brel: niet door Brel na te zingen maar door juist Van Veen op hem los te laten...