VOLKSKRANT

Vrienden van Wim lbo betalen zijn feestje

13 mrt 1998

De Postbank moet er moedeloos van zijn geworden. Terwijl PTT goede sier maakte met de voetbalcompetitie, raakte de naam van de bank als voorvoegsel bij het Amsterdamse Kleinkunst Festival maar niet ingeburgerd. Journalisten weigerden halsstarrig de naam van de sponsor te vermelden. Opgeteld bij een concourswinnaar (Eric Koller) die zijn broek had laten zakken, was de rekensom voor de bank snel gemaakt. De jaarlijkse bijdrage van 100 duizend gulden werd in 1996 ingetrokken.


Vorig jaar werd de feestelijke af- sluiting van de tiende editie verstoord, omdat de jury zich al bij de halve finale terug trok. Geen van de kandidaten was goed genoeg om de Wim Sonneveld-prijs mee naar huis te nemen.
Begin dit jaar dreigde ng een feestje in het water te vallen. Het festival kwam 22 duizend gulden tekort voor de speciale hommage aan Wim lbo, die 22 maart zijn tachtigste verjaardag viert in de grote zaal van Theater Bellevue in het bijzijn van vrienden en bewonderaars. Eind januari kreeg 'ieder die Wim lbo een warm hart toedraagt' een brief met het vriendelijke verzoek geld te storten. 'Ondanks het feit dat alle artiesten voor een appel en een ei een optreden verzorgen voor Wim zijn er uiteraard kosten verbonden aan zo'n avond', heet het in de brief.

Artistiek directeur Evert de Vries reageert als door een wesp gestoken. De term bedelbrief neemt hij niet in de mond. 'Wat is er mis mee? Het is een keurige brief. We hebben van tevoren met het bestuur overlegd.' Hij heeft louter positieve reacties ontvangen van geadresseerden, varirend van platenmaatschappijen en omroepen tot cabaretiers en recensenten. 'Er is gebeld en gestort.'

De Vries vindt het te gek voor woorden dat er juist nu contact met hem wordt gezocht. 'Nu de Postbank geen geld meer geeft, wordt de naam zeker wl genoemd.' Bedragen gaat hij niet noemen, maar de naam van n schenker wil hij wel verklappen: 'Ik heb een prachtig gedicht gekregen van Herman van Veen.' Geen geld? 'Dat ook.'

Het resultaat mag er zijn: de benodigde 22 duizend gulden zijn binnen. Nieuwe brieven zal De Vries niet meer versturen. Hoeft ook niet Hij is bijna rond met een nieuwe sponsor.