Story
Linda Wallagh

Herman van Veen en Marlous Fluitsma

"Dat kind maakt ons huwelijk compleet."10 maart 1984
Actrice Marlous Fluitsma en cabaretier Herman van Veen hadden al een zoontje van 5 jaar, toen ze opeens allebei het gevoel kregen dat ze nog een kind wilden. En kort na de geboorte van Anne Marije, vertelt Marlous aan Story: "Deze baby geeft me het fijne idee dat ons gezin nu compleet is."


"Ons gezin is nu compleet en dat is een fijn gevoel." vertelt Marlous Fluitsma, al een aantal jaren de echtgenote van cabaretier Herman van Veen, over de geboorte van hun tweede kindje. Anne Marije. "Opeens wisten we dat we een kind wilden. Dat gevoel hadden we allebei heel sterk." Marlous en Herman hadden al een zoontje van 5 jaar, Merlijn, en over dit leeftijdsverschil zegt ze:
"Het is helemaal niet erg dat Merlijn 5 jaar ouder is dan Anne Marije. Integendeel zelfs. Merlijn is totaal niet jaloers op zijn nieuwe zusje, dat natuurlijk vooral in het begin van iedereen veel aandacht kreeg, maar hij beschermt haar juist. Kom niet aan Anne Marije. want je krijgt met Merlijn te doen.


Praten met Merlijn


Toen ik in verwachting was, heb ik overigens eindeloos met hem gepraat. We betrekken Merlijn altijd overal bij. Toen hij ongeveer 3.5 jaar was, heb ik hem eens meegenomen naar de televisiestudio's om hem te laten zien wat mamma daar deed." Marlous moet lachen. „Tja, toen gebeurde er iets waar ik niet op gerekend had. We waren bezig met de opnamen van het kinderprogramma Poppenkraam dat iedere maand door de KRO wordt uitgezonden. Ik speel de pop Daisy. die regelmatig terugkeert in de serie, en ik moest daar natuurlijk voor geschminkt worden. Merlijn zag mij dus als Marlous de schminkkamer binnenstappen en even later kwam ik er als de blonde krullenkop Daisy weer uit. Daar begreep hij natuurlijk niets van en alsof ik besmet was. bleef hij meters van me vandaan. Ik probeerde hem uit te leggen dat ik mamma was en dat ik een toneelstukje speelde, toch wilde hij me pas geloven toen ik mijn pruik had afgezet. Maar vanaf die tijd begrijpt Merlijn wat toneelspelen is."

Marlous heeft over werk niet te klagen. Naast haar optredens in de Poppenkraam (waarin ook Corrie van Gorp binnenkort als gast te zieni is) speelt Marlous een opvallende rol in de Nederandse jeugdfilm "Overvallers in dierentuin". „Ik speel de serveerster op het terras van de dierentuin." vertelt Marlous eerder. „Ze is een tikkeltje ordinair en ze draagt een soort punkkapsel. Echt een mal mens, maar als het er op aankomt een jofele meid. En waag het niet je te misdragen op het terras, want dat is haar domein.

De film speelt zich voor een groot gedeelte in de dierentuin van Amersfoort af en natuurlijk hebben de dieren ook een grote rol. "Er zijn zelfs verschillende scenes met roofdieren opgenomen."
Marlous vertelt luchtigjes dat ze tijdens haar zwangerschap tot aan de zevende maand door heeft gewerkt. „Ik voelde me prima. Waarom had ik dan moeten stoppen? Nico Hiltrop, de regisseur en scenarioschrijver van de Poppenkraam, heeft het script gewoon een beetje aangepast. Toen ik té bol werd, liet hij Daisy ziek worden zodat ik met een, dikke deken over me heen in bed kon liggen".'Toch merkte ik wel dat mijn conditie achteruit was gegaan. Zo'n studiodag is nogal vermoeiend en ik moest er af en toe echt wel een stoeltje bij nemen om even te rusten.

Door haar zwangerschap heeft Marlous verschillende leuke aanbiedingen moeten afzeggen. „Maar dat vond ik helemaal niet erg. hoor," zegt ze snel. "De reden waarom ik moest afzeggen was zo fantastisch, dat ik er niet treurig om kon zijn."


Slank na de bevalling


Voor veel vrouwen is het nog een hele klus om na de bevalling weer op hun oude gewicht te komen. Maar Marlous heeft daar totaal geen moeite mee gehad. „Ik heb de enorme mazzel dat ik geen aanleg heb om dik te worden." zegt ze. „En ik hoef er ook niet veel voor te doen om slank te blijven. Ik heb een klassieke balletopleiding, omdat ik vroeger danseres wilde worden. Maar ballet doe ik niet veel meer. Ik tennis wel geregeld, maar ik ben niet écht goed. Iemand zei laatst tegen me: „Je enthousiasme is groter dan je techniek."
En dat klopt, maar het neemt niet weg dat ik iedere keer weer met evenveel plezier naar de tennisbaan ga." En over haar vak zegt Marlous ten slotte: „Ik wil mijn werk met overtuiging doen. Eigenlijk ben ik heel bevoorrecht want ik doe film, tv en toneel. Ik heb geen echte voorkeur maar wil het wel graag afwisselen. Maar wat ik ook doe, ik probeer de mensen iedere keer te laten vergeten dat er toneel gespeeld wordt. Lukt dat, dan heb je het mooiste bereikt dat er is!"Linda Wallagh