Brabants Dagblad

Herman van Veen weer op Broadway13 maart 1983
(Van onze kunstredactie)

HILVERSUM - „Amerika is het land van de meedogenloze confrontatie. Je wordt er genadeloos afgemaakt of de hemel in geprezen. Het heeft niet aan mij gelegen dat ik mijn geplande serie optredens op Broadway heb moeten onderbreken. Vandaar dat ik nog dit jaar terug ga, maar dan met een speciaal voor die gelegenheid geschreven programma".


Herman van Veen blikte gisteren in Hilversum terug op zijn onvoltooide reis naar bet Mekka voor iedere artiest, Broadway. „Ik heb er veel geleerd. Het hele systeem is totaal anders dan hier. Er gaat ongelooflijk veel geld om en dat moet je laten zien. Het hele decor, het instrumentarium, alles moet geld uitstralen. Een artiest kan daar niet, zoals ik, in een t-shirtje op het podium staan".

Van Veen was enigszins misnoegd over de „afgang", zoals zijn mislukte trip door de vaderlandse pers was betiteld. „Ik had veel meer goeie dan slechte kritieken, maar daar hoor je niemand over. Theatermaken is daar gewoon heel moeilijk. Mijn talent hééft geen moment ter discussie gestaan, maar je mag daar niet over kernwapens of politiek praten. De linkse pers was lovend en de rechtse niet, zo simpel ligt dat", aldus van Veen.

De Utrechtse muzikant, zoals hij zichzelf karakteriseert, heeft van zijn Amerikaanse show een plaat opgenomen, die vanzelfsprekend geplugd moet worden. Vandaar zijn nieuwe reis dit najaar. Momenteel is van Veen bezig aan een uitgebreide tournee door ons land. Daarna neemt hij twee maanden rust, gevolgd door een Europese tournee in het najaar. Aansluitend komt dan de tweede Broadwayreis.
„Ja, waarom ga je dan nog eens terug", vroeg hij zich gisteren af. „Daar spelen is toch waar je als jongetje van droomt Hoe vaak heb ik daar niet rondgelopen met de wens er eens op te treden. Eerst moet er weer geld komen, want ik heb geen rooie cent. En daar een zaal huren kost zóveel geld", aldus van Veen.

Van Veen speelt vanaf vandaag drie avonden lang in het Bossche Casino.