Goudse Courant
Frans Happel

Herman van Veen annuleert shows in Engeland13 maart 1980
Den Haag — Herman van Veen heeft besloten de in totaal zeven shows die hij deze en volgende week in Engeland zou geven te annuleren. Dit omdat zijn elpee 'Fourteen songs' door de Engelse' tak van de platenmaatschappij Polydor niet op tijd is uitgebracht. Michel Lafailie, tour-manager van Herman van Veen: „En zonder die elpee kunnen we niet de publiciteit krijgen die nodig is om het publiek voor Hermans optredens te interesseren. Die plaat zou voor radio moeten worden gedraaid, een hulpmiddel zijn voor interviews in dag- en weekbladen, enzovoort. Het is rot dat we nu deze beslissing hebben moeten nemen. Van onze kant was alles in orde, maar de platenmaatschappij heeft ons echter in de steek gelaten".


Bij Polydor Nederland BV in Den Haag (distributeur van de elpees die Van Veen in Nederland onder zijn eigen Harlekijn -label uitbrengt) kwam het afgelasten van de toernee als een volslagen verrassing. Want: Exemplaren van 'Fourteen Songs' bleken inmiddels daar al wel te zijn aangekomen.

Na (uiterst succesvolle) toernees met een Duitstalige show door Denemarken, Zwitserland en Duitsland, zou van Veen zijn eerste 'Engelse avontuur' op 8 maart j.l. starten in de Noordierse brandhaard Belfast. Die voorstelling en ook die van 9 maart in Dublin. Ierland, werden al eerder van de lijst gevoerd bij gebrek aan én de elpee én aan publiciteitsmateriaal in het Engels.

Maar de reeks van zeven shows die gisteravond in Edin- burgh had moeten beginnen en daarna naar Sothport, Nottingham, Coventry, Londen (19 maart)Queen Elisabeth Hall), Bournemouth en Oxford zou voeren, zou zonder meer doorgang vinden. Hetgeen werd onderstreept met onder meer een (door Harlekijn bekostigde) advertentie over de gehele achterpagina van het Londense vakbladen voor theater en televisie. The Stage en Television Today. Met onder meer de slagzinnen 'First time in the United King- dom!' en There's no-one quite like...Herman van Veen' en ook een rijtje meningen van nederlanders, Belgen, Denen, Duitsers, Zwitsers over Van Veen werden de lezers opgewekt een van de zeven shows te gaan bezoeken. Een advertentie die wel voor enige kaartverkoop zorgde, maar lang niet genoeg, aldus Michel Lafailie.

Herman van Veen denkt nu zijn debuut in Engeland of dit najaar dan wel komend voorjaar te maken. De voor na deze maand geplande voorstellingen in Frankrijk (in het Frans, met onder meer Parijs op de agenda) zijn eveneens verschoven tot eind dit jaar of begin volgend jaar.Frans Happel