NIEUWS V/D DAG
Tonny Alberti

MIDDLE OF THE ROAD

13 februari 1988


Twee decennia Herman van Veen betekent al twintig jaar genieten van de veelzijdigheid van misschien wel de meest besproken Nederlandse artiest. Ook ik ben al jaren een groot bewonderaar van deze man, mede omdat hij, als een van de weinigen, al zijn artistieke talenten voor de volle honderd procent weet te benutten.


In de afgelopen twintig jaar heeft hij zo'n 35 elpees uitgebracht, meegespeeld in drie speelfilms (o. a. Ciske de Rat), meer dan tien boeken geschreven, waarvan de meeste ook in het Duits zijn vertaald, en vier toneelstukken op zijn naam gezet.
Daarnaast schitterde hij in vele solo-theaterprogramma's, componeerde hij films- en balletmuziek en is hij free lance ambassadeur van Unicef.

Met zijn liedjes en conférences bespeelt hij met het grootste gemak de gevoelens van zijn luisteraar. Humor, romantiek, meelevendheid of verdriet kan Herman van Veen met slechts een enkel woord, een enkele stemintonatie, een enkele mimiek neerzetten. De levensechte onderwerpen zijn vaak zo herkenbaar dat de luiteraar 't gevoel krijgt ze zelf geschreven te hebben. En daarin schuilt onder meer de grote kracht van Herman van Veen. Als geen ander weet hij tot uitdrukking te brengen wat een ander geestelijk beleeft. Een liedje als ,,Anne" is toch voor elk ouderpaar van toepassing, ..Opzij" sluit helemaal aan bij de hectische jaren tachtig en ,,Toveren" vertolkt toch de kinderlijke wens van de meeste volwassenen.

Deze nummers, en nog veel meer, kunt u horen op het jubileumalbum ,,In vogelvlucht". Een dubbelelpee waarop de zanger, de poëet en de componist Herman van Veen op bijzondere wijze wordt belicht. Een artiest, enig in zijn soort, waar Nederland trots op kan zijn.


Polydor 833 240-1. Ook op cd.Tonny Alberti