PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
Jeroen de Valk

Sacksioni eert zijn helden

13 feb 2002

Alleen zichzelf en een Spaanse gitaar; meer heeft Harry Sacksioni niet nodig om zijn publiek te boeien. Geen band, geen zang, geen show- elementen. Zet een krukje neer en een microfoon, en hij kan aan de slag.


Sacksioni leerde zichzelf gitaar spelen, werd begeleider van Herman van Veen en bracht in 1974 zijn eerste solo- plaat uit. Daarvan werden er 130.000 verkocht; voor de aanvankelijk zo timide virtuoos aanleiding om voor zichzelf te beginnen.
Achttien platen volgden, alsmede jaarlijkse tournees door heel Europa. Met open mond

nemen fans steeds weer kennis van Sacksioni's ongekende vaardigheid. Een baslijntje Ún akkoorden Ún een melodie - de gitarist tovert dit alles simultaan uit zijn instrument en ziet daarbij ook nog kans zijn liedjes een losjes swingende, melodieuze klank te geven.

Boze tongen beweerden ooit dat achter de coulissen een extra gitarist stond mee te pingelen. Waarop Sacksioni een serie lesboeken het licht deed zien, waaruit blijkt dat dit gitaargetover door iedereen in de praktijk kan worden gebracht. Althans: iedereen met elastieken, multifunctionele vingers. De gitaarkoning bracht een paar jaar terug het soloprogramma Helden, een eerbetoon aan zijn idolen. Wegens groot succes wordt deze serie nu voortgezet met Helden 2. The Beatles, Jacques Brel, Jimi Hendrix en vele anderen worden hierin gehuldigd. Maar ook twee helden die geen muzikant waren: Cassius Clay - ofwel Mohammed Ali - en Pablo Picasso. Die kregen dus nieuwe composities van Sacksioni zelf: de 'Ali Shuffle' en 'Pablo'.Jeroen de Valk