NIEUWSBLAD VAN HET NOORDEN

Alfred J. Kwak in (Herman van) Veenpark

13 jan 1999

Barger-Compascuum - Wie wil weten waar het stripeendje Alfred Jodocus Kwak woont, kan vanaf Pasen terecht in het Veenpark in Barger-Compascuum. Daar wordt in samenspraak met de geestelijk vader van het eendje, niemand minder dan cabaretier Herman van Veen, een nieuwe attractie verwezenlijkt.


"We willen beginnen met een soort ontdekkingstocht naar de plek waar Alfred ]. Kwak woont", legt directeur Harrie Keuter van het Veenpark uit. Het wordt vooral een attractie voor kinderen. Daarvoor moet wel een replica van een brons- tijd-boerderijtje het veld ruimen.

Het nieuws over het eendje maakte Keuter via zijn nieuwjaarskaartje bekend. 'In de loop van december zijn sporen ontdekt van Alfred Jodocus Kwak in het Veenpark bij Emmen. Sporen die lijken te leiden naar een opzienbarende toekomst', schrijven de directie van het park en Herman van Veen. "Nee, onze naam gaan we niet veranderen in Herman van Veenpark", glimlacht Keuter. Maar volgens hem komt Van Veen rond de opening wel optreden in het park.
In eerste instantie wil Keuter 'enkele tonnen' investeren in zijn nieuwe aanwinst. "Maar de komende jaren zijn we meer van plan, willen we ook meer met Van Veen en Alfred J. Kwak gaan doen."
Keuter is dolblij met de samenwerking met Herman van Veen. Na toch wat teleurstellende seizoenen in zijn park - waar de historie van het veen uit de doeken wordt gedaan - zocht Keuter naar een nieuwe katalysator voor de attractie. Hij kwam eigenlijk bij toeval in contact met de bekende zanger/cabaretier. "Sinds 1996 bieden we ons park aan als locatie voor reclamefilmpjes. Via één van die productiemaatschappijen kwamen we een keer in gesprek met Herman van Veen. Hij zocht een locatie voor zijn film 'Nachtvlinder', waarvoor het Veenpark uiteindelijk geen decor is geweest", ver telt Keuter.

Volgens de directeur was de artiest wel meteen enthousiast over het Zuidoost- Drentse attractiepark. "Hij zocht een woonplaats voor zijn creatie, Alfred J. Kwak. Ook onze ligging, dicht bij de grens met Duitsland vond hij interessant gezien zijn bekendheid bij onze Oosterburen. En bovendien, Van Veens familie komt van oorsprong uit Meppel. Er is nog een beetje een band met Drenthe, en de geschiedenis van het veen."

Keuter benadrukt dat 'Kwak niet naar turf gaat graven' in de nieuwe attractie. "Onze plannen met het stripeendje komen ook op een apart deel van het Veenpark. Maar het zou best kunnen zijn dat Kwak informatie geeft over de veengeschiedenis." Verder wordt het bijna afgedankte Aarts Paradijs (een mislukte aankoop van een vorige directie, red.) ingericht als theatertje, waar kindervoorstellingen worden gegeven. Aart Worm is inmiddels uit zijn paradijs verwijderd.