HET PAROOL
Anne-Rose Bantzinger

Een kwart eeuw

12 dec 2000

"Welkom bij Coulissen,jaargang 26, aflevering 1278.' Die woorden, op plechtige toon uitgesproken door presentator Jan Kok, klinken komende vrijdagavond om twee minuten over elf op Radio 2.


Dit Tros-programma, dat luisteraars al ruim een kwart eeuw informeert over wat in theaters, concertzalen en bioscopen de moeite waard is en waarin altijd live muziek is, werd gisteravond - bij hoge uitzondering - opgenomen in Klein Bellevue. Het was een gedenkwaardige avond, want de eerste uitzending werd ook hier opgenomen.

De zaal zat vol genodigden, zoals Jos Brink, Seth Gaaikema, Natascha Emmanuels, Henk Krol en Jan-Simon Minkema. Er waren optredens van Stef Bos, Philippe Elan, Greetje Kauffeld en Frits Lambrechts, allen begeleid door het combo van Cor Bakker, die in 1984 in Coulissen zijn radiodebuut maakte.
Destijds waren Jan Kok en zijn medepresentatoren - zoals de gisteren ook aanwezige Wim Bary en Audrey van der Jagt - de enige radiomakers die luisteraars enthousiast maakten om een avondje naar de schouwburg te gaan.
Vandaar dat vrijwel iedere zanger, acteur, danser of theatermaker altijd bereid was en is om in dit programma op te draven: van André van Duin tot Youp van 't Hek, van Ellen Vogel tot Freek de Jonge en van Benny Neyman tot Gerardjan Rijnders. Alleen Herman van Veen en Robert Long hielden lang hun poot stijf en wilden niet meedoen aan een Tros-programma, maar die tijd is voorgoed voorbij.

Volkskrant-journalist Peter van Bueren typeerde het programma ooit als 'het Langs de Lijn van de theaterwereld', omdat er vroeger vaak - letterlijk - langs de zijlijn reportages werden gemaakt: vanuit de coulissen van theaters. Henk Krol, hoofdredacteur van de Gaykrant, werkte als jong broekie eind jaren zestig mee als razende reporter.

"Ik werkte bij de Tros, toen Jan Kok me op de gang aansprak," zegt hij. "Hij vroeg of ik op het gymnasium had gezeten. Dat had ik. Daardoor wist ik wat het woord equus betekende: paard. Toen gaf Jan me opdracht diezelfde avond voor Coulissen een reportage te maken over de voorstelling Equus. Live vanuit de coulissen van de Stadsschouwburg. Daar stond ik in het donker met een PTT'er die de apparatuur bediende. Ik weet ook nog goed dat de hoofdrolspeler in dat stuk naakt was. Bloednerveus was ik, terwijl die jongen in de coulissen naast me stond. Zo werd vroeger radio gemaakt."

Liefhebbers van dergelijke verhalen uit de oude doos en van lekkere muziek kunnen vrijdag hun hart ophalen.Anne-Rose Bantzinger