AD
Menno Schenke

Ongekende klasse Herman van Veen

12 nov 1993

Het land van waar ik kom
is plat en winderig
het oord waar God
zijn scheten laat
de luchten grauw
de hemnels blauw
van Gouden Eeuwen
Nederlandse Meester


HET eerste couplet van wat een klassiek Nederlands lied zou moeten worden: Gemengde gevoelens. Teksten muziek bezitten de kwaliteit waar Jacques Brel patent op had. Gemengde gevoelens is het mooiste lied van Voor wie anders, de nieuwe cd van Herman van Veen.


* Laten we voor eeuwig ophouden met sneren over Van Veenzaamheid en andere denigrerende onzin. Herman van Veen 48 haalt op deze cd een ongekend artistiek niveau, in muziek, tekst en gevoel voor avontuur. Prachtig is hef lied Grand Hotel Deutschland, vol nostalgie dankzij de viool van Cees Hülsmann.

Gemengde gevoelens is door Van Veen, zoals ook de nummers Ik wou en Als je komt, in drieën geknipt: een stuk zang, gevolgd door sopraan Miranda van Kralingen die Pie Jesu van Gabriel Fauré zingt, wat weer wordt gevolgd door het aloude Dikkertje Dap. Zo'n combinatie maakt niemand anders in Nederland.

In Ninna Bobo brengt de basklarinet van Nard Reijnders de nodige intimiteit, terwijl op een ander moment de vleugel van Erik van der Wurff duelleert met Reijnders' saxofoon. Een ballade over de naderende dood verpakt Van Veen in aanstekelijke countryrock. Voor deze cd krijgt Herman van Veen volgend jaar geheid een Edison: ongeëvenaarde klasse.
Herman van Veen: Voor wie anders. Harlekijn 521 023-2.Menno Schenke