AD

Herman van Veen stationschef met inbreng

12 nov 1990

Van onze mediaredactie

HILVERSUM - "Ik vond Kinderen voor Kinderen vroeger eigenlijk helemaal niet leuk. Ik ben van huis uit muziekleraar en daardoor had ik problemen met de toonsoorten die werden gebruikt en ik vond dat er nogal wat eisen aan de stemmen van de kinderen werden gesteld."


"Bovendien kon ik de teksten niet altijd waarderen. Daarom heb ik, voordat ik besloot aan de elfde aflevering mee te werken, bedongen dat ik ook professionele inbreng in de liedjes zou krijgen. En dat is te horen."Herman van Veen is dit jaar de presentator van het VARA- programma Kinderen voor Kinderen, dat de Vara mor-genavond weer uitzendt. Zijn belangrijkste drijfveer om aan het liedjesevenement mee te werken, was het feit dat de opbrengst van de verkoop van de cd's en langspeelplaten ten goede komt aan de Stichting Colombine. Van Veen: "Voor zo'n doel is het natuurlijk leuk zingen."


Avonturen


Van Veen speelt in Kinderen voor Kinderen 11 de rol van een stationschef op een klein, rustiek stationnetje. Het kinderkoor komt daar toevallig langs en beleeft, samen met de stationschef, allerlei avonturen. De opnamen zijn gemaakt op het Belgische station 'De haan aan zee', vlak bij Oostende.

Eindredacteur Rinus Spoor: "Er zit dit jaar Weer een vloeiende verhaallijn in het programma. Dat hebben we vijf jaar geleden ook gedaan, toen Kinderen voor Kinderen zich in een groot huis afspeelde. Deze keer is de samenhang nog duidelijker, vooral op het visuele vlak. Dat heeft uiteraard met het optreden van Herman van Veen te maken."
De composities voor Kinderen voor Kinderen klinken dit jaar steviger en moderner dan ooit tevoren. Producent Henk Temming: "In vergelijking met voorgaande jaren is er inderdaad nogal wat veranderd. Ik vond de vroegere liedjes altijd een beetje in de traditie van de jaren vijftig klinken, een beetje Annie M.G. Schmidt-achtig. Dat is er nu vanaf, het sluit beter aan bij de jaren negentig. De composities zijn hedendaagser geworden. De teksten zijn natuurlijk nog steeds op hen gericht, ze hebben de meeste onderwerpen ook zelf aangedragen."


Logeren


De Stichting Colombine wil de opbrengst van Kinderen voor Kinderen 11 besteden aan het Colombine Huis, een onderkomen bij het pretpark Het Land van Ooit, waar chronisch zieke kinderen en kinderen met sociale problemen een paar dagen kunnen logeren.
Van Veen: "Voor dit project is in totaal drie miljoen gulden nodig. Ik weet niet of we dat bedrag met deze actie binnenhalen, maar ik verwacht dat het huis er over vijf jaar staat. De inrichting van het pand zal aansluiten bij het overige werk van Colombine. De stichting heeft werkgelegenheidsprojecten in verschillende ontwikkelingslanden, waar ook meubels en dergelijke worden gemaakt. Zo kunnen we appatementen inrichten die het karakter van een bepaald land hebben, met meubels die daar ook echt vandaan komen."

Dat Kinderen voor Kinderen wederom succesvol zal worden staat inmiddels vast. Ruim voordat het programma wordt uitgezonden was de plaat al goed voor een gouden exemplaar (50.000 verkochte exemplaren) en VARA-voorzitter Marcel van Dam verwacht voor het einde van het jaar een platina-exemplaar in zijn bezit te hebben. Van Dam: "Dit is nog maar het topje van de ijsberg, maar we zijn natuurlijk niet anders gewend."