TWENTSE COURANT

Herman van Veen in actie voor Poster Parents Plan

12 sep 1990

'Steen voor Steen' is de titel van het televisieprogramma dat Herman van Veen en regisseur Ruud van Gessel deze zomer maakten over het werk van Foster Parents Plan in India en IndonesiŽ. Van Veen presenteert en zingt, bijgestaan door een groot aantal kinderen en volwassenen. De Vara zendt 'Steen voor Steen' op donderdag 27 april uit.


Het programma brengt het stadsleven in beeld van Madras in het zuiden van India en Yogyakarta in IndonesiŽ en het leven op het platteland daar omheen. Veel aandacht wordt uiteraard besteed aan de projecten van Foster Parents Plan in beide landen. Ook de cultuur in India en IndonesiŽ en het onvermijdelijke contrast tussen schoonheid en rijkdom van het land enerzijds en de bittere armoede van de bevolking anderzijds worden belicht.

Herman van Veen brengt in 'Steen voor Steen' zowel oude als nieuwe liedjes en wordt daarin bijgestaan door Indonesische kinderen. Een aantal inlandse muzikanten begeleidt hem op authentieke instrumenten.


Improvisatie


Improvisatie is, zoals altijd in de samenwerking tussen Van Veen en Van Gessel, een belangrijk uitgangspunt. Ruud van Gessel: "Het/ belangrijkste van het scenario is de eenvoud. Verder is het naar Herman toegeschreven. Op die manier zijn de mogelijkheden om te improviseren het grootst. En met iemand als Herman kun je dan meestal wel rekenen op een verrassend en creatief product." Herman van Veen:
"Als je dit soort landen bezoekt, verandert je leven onvermijdelijk, dat kan niet anders. Je praat over de kracht van het land. We geven aan waarom de mensen zo zijn en in wat voor traditie ze denken. Ik laat ook zien hoe de situatie in het land was voordat Foster Parents Plan op verzoek ingreep in die levens.
De kracht, de cultuur, het land, de schoonheid. En de armoede... In deze documentaire wordt duidelijk gemaakt dat je er iets aan kunt doen."