Limburger

Herman van Veen golft voor kinderen

12 sep 1990

Van onze verslaggever


VOERENDAAL - Cabaretier Herman van Veen was gisteren te gast bij golfvereniging Hoenshuis in Voerendaal om een bedrag van É 7500 in ontvangst te nemen voor de stichting Colombine, waarvan hij voorzitter is. Om het geld te krijgen moest hij wel de golfstok ter hand nemen. Stichting Colombine zamelt geld in voor de bouw van een kinderhuis in het Brabantse Drunen.


"Het gaat om een vakantieoord voor kinderen met psychische of lichamelijke problemen. Kinderen die bij voorbeeld lang in het ziekenhuis hebben gelegen of een zware operatie achter de rug hebben," vertelt Van Veen.
Met de golfdag wilde de damescommissie van de Voerendaalse golfclub een voorzet op de actie geven. Via sponsorbijdragen van leden en bedrijven werd f 7.500 bij elkaar gebracht van Veen noemde het een "goed begin." Het huis moet É 3 miljoen gaan kosten. Bijna vijf uur bracht de Colombine-voorzitter, ter ondersteuning van de Voerendaalse actie, door op de golfbaan. Veel ervaring had hij nog niet, wat bleek uit de twee centimeter die het balletje bij zijn eerste poging aarzelend richting de eerste hole hobbelde.

Maar bij de vierde van de in totaal achttien holes kreeg hij de slag aardig te pakken. Als een ware professional ging hij door de knieŽn, wierp deskundig een blik over de green en mepte het witte balletje richting het putje. "Ik krijg hier echt een kick van", riep hij uit.

Zijn enthousiasme ging zelfs zover, dat Van Veen met enkele leden van Hoenshuis het plan smeedde voor een landelijke competitie ten behoeve van de stichting. Verschillende clubs zouden dan met teams moeten uitkomen, aangevuld met een prominente gastspeler. Want prominenten doen het goed bij het inzamelen van geld.
In haar 15-jarig bestaan organiseerde Colombine al eerder van dit soort activiteiten. Zo voetballen prominenten regelmatig tegen amateurclubs om geld bij elkaar te krijgen.

Als afsluiting voor een project voor de stichting, voetballen leerkrachten van een school in Papendrecht binnenkort tegen een team met onder andere Tom van 't Hek, R Brandsteder en Thom Homann.