Privé

Prinses Irene vierde haar verjaardag met Herman van Veen12 september 1981
Met een sober, maar intiem feestje heeft PRINSES IRENE - voor het eerst in haar eigen huis — haar 42ste verjaardag gevierd. Opvallendste gast onder het handjevol bezoekers was cabaretier HERMAN VAN VEEN. Om half zeven 's avonds parkeerde hij zijn groene Jaguar voor het hek van haar witte villa en verraste haar met een grote bos bloemen. Hij zou tot diep in de nacht blijven. Tegelijk met hem arriveerden twee dames van de Soester Parochieraad die de Prinses kwamen feliciteren en die een uurtje bleven. Later werd het gezelschap nog uitgebreid met een bevriend echtpaar uit Bilthoven, van wie de man bedrijfsjurist is.


Uitbundig feestvertoon ontbrak op deze warme zomeravond. Geen oprijlaan vol auto's, partyservice of een barbecue op het tuingazon. Irenes familie ontbrak. Haar ouders waren op vakantie in Porte Ercole, evenals haar zuster CHRISTINA, haar zuster BEATRIX was die dag naar haar gezin in Tavernelle gevlogen, terwijl MARGRIET en PIETER vakantie hielden in Thumersbach.

Zelfs Irenes kinderen waren (vanwege de verhuizing, daags ervoor) afwezig. Zij logeerden bij hun vader in Génève.

Dat Irene juist HERMAN VAN VEEN had uitgenodigd op de avond van haar verjaardag is veelzeggend voor haar nieuwe leven in Nederland. Want zo kon het een avond worden met nuttige en fijne gesprekken die uiteraard vooral gingen over COLOMBINE de werkgroep waarin beiden actief zijn en die momenteel een ontwikkelingshulpproject voorbereidt voor de moeders van Tondo, een verpauperde stadswijk van Manilla. Al over enkele weken zou de grote presentatie van dit project voor pers, radio en televisie klaar moeten zijn.


Iets betekenen


Irene maakt er geen geheim van dat zij wil werken, nuttig zijn voor anderen, dat zij iets wezenlijks wil betekenen voor het tweederde deel der mensheid dat zucht onder honger, gebrek en onrecht.
Van Veen met zijn veelzijdige achtergrond, zijn ervaring met Colombine en Unesco, helpt haar op dit vlak tot haar recht te komen. PRINSES IRENE heeft behoefte aan contact met mensen die haar inspireren en met wie zij zich intellectueel kan meten. Jarenlang vond zij deze inspiratie bij CAREL HUGO en de Carlistische beweging. Het was een wat eenzijdige gerichtheid. Nu zij na een langdurig verblijf in Frankrijk en Spanje terug is gekeerd in Nederland, ontdekt zij hoe zij intussen is vervreemd van het culturele, artistieke milieu waartoe zij zich vroeger als studente zo sterk aangetrokken voelde. In die tijd speelde zij zelf toneel, bezocht ze balletvoorstellingen en genoot ze van artistieke uitingen en contacten waarmee zij te maken kreeg.


Raadselachtige energie


Herman van Veen voert haar weer binnen in die wereld. Hij is een man die zich op een onwaarschijnlijk breed artistiek terrein laat gelden. Hij schrijft en dicht, componeert, zingt en.speelt viool, maakt films en televisie, Nederlandse en Duitse shows. En vindt intussen ook nog tijd om een actie voor de Moeders van Tondo op touw te zetten. Waar de man al deze. energie vandaan haalt is voor iedereen — en vermoedelijk ook voor Irene — een raadsel.
Hij is per slot van rekening ook nog (voor de tweede keer) getrouwd en vader van drie kinderen. Hij speelt momenteel een belangwekkende rol in prinses Irenes leven. Vandaar dat we de Engelse fysionomiste MAGGIE HESLOP hebben gevraagd hun bijzondere vriendschap in beeld te brengen, zoals die op Irenes verjaardag tot uiting kwam.

Een verjaardag met een glas en een etentje en praten over het werk!