LEIDS DAGBLAD
Jacques J. d'Ancona

'Ven Vien' spoedig weer naar Broadway

12 JULI 1989

GRONINGEN - Herman van Veen is weer (even) terug in het vaderland. Een korte vakantiepauze. Zijn agenda is daarna tot en met november 1990 gevuld. Er liggen uitnodi-gingen uit SkandinaviŽ, Oost-Duitsland, Rusland, China en Japan waarvoor nog niet eens een plek is gevonden. Het volgend voorjaar pas is Herman van Veen terug in enkele Nederlandse theaters, in mei onder andere in het Koninklijk Theater Carrť in Amsterdam. Dat is de start van een wereldwijde tournee die tot in 1991 doorloopt en die hem voert naar Parijs, Londen en Broadway.


In de winter van 1982 probeerde hij Amerika uit, maar de theaterserie op Broadway werd voortijdig afgebroken, omdat de financiŽle middelen niet toereikend waren om het uit te zingen.
Ik maakte de vrolijkheid en het drama van die tournee mee en herinner me dat het publiek aanvankelijk met enige reserve reageerde. Maar tijdens de finale was het enthousiasme vrijwel unaniem in het Ambassador Theatre.

Een tv-station liep voorop met een slechte kritiek. Later, al tijdens de nachtelijke party die als premiŤre-feest was bedoeld, volgden de kranten.
Met name de criticus van de New York Times pakte uit. Frank Rich, toonaangevend, gezaghebbend en machtig, noemde het "armzalig wat Van Veen doet. Hij valt zijn publiek lastig en is onuitstaanbaar prekerig met zijn pleidooien voor vrede, verdraagzaamheid en solidariteit en zijn hekeling van de werkloosheid. Van Veen is een invaller als Charles Aznavour niet beschikbaar is," aldus de recensent Frank Rich.

Die naam zal Herman van Veen nooit vergeten. Maar dezelfde nacht, op de ontvangst in een heet ijsstadion, toonde hij zich niet aangeslagen.
Herman toen: "Mij kunnen ze deze ervaring nooit afnemen. De zalen hebben begrepen wat ik doe. Ik speel hier zolang het mogelijk is".

Dat was uiteindelijk niet langer dan tien dagen. De radio was juichend, de meeste tv-recensies slecht, kranten van gematigd tot positief. Het publiek kwam niet. Althans niet in voldoende aantallen om de ontzagwekkende partij kosten van mensen, techniek en publiciteit te dekken.

De New York Times sloot de deuren voor Herman van Veen enkele dagen daarna. Insiders wisten dat het Amerikaanse publiek zijn keuze afstemt op de kritieken. De invloed van de pers is enorm in dit land.
Zo kon Broadway voor Herman van Veen geen klapper worden. Dat hij opnieuw zou gaan, stond op dat moment echter vast. Michael Frazier, co-producer van de tournee: "Een beperkt publiek heeft hem heel goed leren kennen. Hij is apart en ongewoon. Ik geloof in hem. Hij heeft kwaliteiten om door te breken in de USA. Herman heeft oog voor de gevoelige punten. Hij komt in het Amerikaans te ern-stig over. Dat is een kwestie van taalbeheersing. Amerikanen horen niet graag minder hoopvolle dingen. Serieuze onderwerpen moet je hier op een lichtvoetige manier brengen. Dat is het verschil met Europa". Over anderhalf jaar blijkt of Herman iets niet de adviezen heeft gedaan en zijn publiek in Amerika genaderd is.


Kinderliedjes


Terug naar de realiteit van nu. Een tekenfilmserie rond het figuurtje Alfred J. Kwak - 52 delen - draait een jaar lang wekelijks in Japan. De VARA zendt de serie van 24 december af op zondagavonden uit. Het programma is verkocht naar ItaliŽ, West-Duitsland, Frankrijk, het Midden-Oosten en Spanje.

Er komt ook Alfred Jodocus Kwak-kinderkleding aan. De winst op die artikelen gaat niet in de pot, maar naar de stichting Colombine ten bate van projecten in de Derde Wereld.

Als hij niet reist vertoeft Herman van Veen meestal in studio's. In ok-tober verschijnen zijn mooiste kin-derliedjes op de plaat onder de titel 'ln Vogelvlucht voor kinderen.' Een nieuwe lp met twaalf songs in het Frans, Nederlands, Duits en Engels wordt in januari verwacht. Men mag de titel vast noteren: 'Blauwe Vlekken.'
Verder gaat hij binnenkort weer filmen. Zijn maatschappij Harlekijn Holland begint dit najaar aan 'Zomp,' vrij naar zijn Colombine- boek 'Donkerlokje,' een sage van een meisje dat haar volk bevrijdt uit de klauwen van een wezen dat naar onsterfelijkheid streeft.Jacques J. d'Ancona