NIEUWS von de DAG

Herman van Veen12 juli 1984
Zanger, cabaretier, acteur en liedjesschrijver oftewel duizendpoot Herman van Veen (39) had een stevige bries in de zeilen, toen hij aan zijn artistieke loopbaan begon. De pers schreef vanaf het eerste begin lovende kritieken, waarin hij in één adem genoemd werd met sterren als Paul van Vliet en Seth Gaaikema. En de groten in het vak Toon Hermans en wijlen Wim Kan voorspelden hem een mooie toekomst.


En die voorspelling kwam uit. Niet alleen in ons land, maar ook in Duitsland oogstte Herman door de jaren heen veel succes met zijn platen, zoals "Cirkels", "Opzij, opzij" en zijn nieuwste "Hilversum 3", met zijn vele shows en met zijn film "Uit Elkaar", waarvoor hij het titelnummer schreef. Bovendien speelde hij de hoofdrol naast Monique van de Ven. Het was vanaf het begin duidelijk: Herman kan een potje breken. Geen wonder dus dat hij ons volkje desgevraagd eens omschreef als: "Jofele peren met pit".

Herman werd geboren in Utrecht. Na de middelbare school bezocht hij daar het conservatorium. Hij wist al heel jong wat hij wilde worden: artiest. Maar dan wel een "gewone" en zeker géén ster aanbeden door hordes fans. Want als er één ding is waar Herman een hekel aan heeft dan is het aan "die overdreven sterren-vere- ring". Herman: „Dat is uit de tijd. Het liefst zou ik tijdens een voorstelling gewoon tussen de mensen in de zaal gaan zitten. Dan heb je het meeste contact met je publiek. Maar ja, dat kan natuurlijk niet."

Waarom Herman dan wél het vak in wilde? Eenvoudig omdat hij barst van de energie. Zoals hij zelf zegt: „Ik kan gewoon niet niksen. Dag en nacht ben ik bezig. Ik zit boordevol plannen die moeten allemaal nog verwezenlijkt worden voordat ik stokoud ben en niet meer werken kan."

Wij hebben dus nog een en ander van Herman te goed. Leuk voor de liefhebbers, maar of zijn drie kinderen (vijftien, dertien en zes jaar) daar nu ook zo blij mee zijn?
Herman: „Ach, zij zien mij gewoon als hun pa en of ik nou bakker ben, schoorsteenveger of beroemd, dat maakt voor hen niet zoveel uit. Alleen... vinden ze het vervelend als ik in de hitlijsten sta. Dan hebben ze er behoorlijk de pest in.
Ze beschouwen die hitwereld namelijk als hun terrein en daar hoor ik helemaal niet in thuis."