PEEL EN MAAS

Musicus uit Broekhuizenvorst initieert ambitieuze concertenreeks

Nard Reijnders weer even samen met Herman van Veen

12 juni 2003

Met het project 'Klassiek op Locatie' voegt Nard Reijnders eén nieuwe dimensie toe aan liet culturele imago van Noord-Limburg. De serie van zeven bijzondere concerten op verrassende locaties begint op zondag 6 juli in de bidtuin van het kloostercomplex St. Michael in Steyl. Aan de gemeenten Venray en Meerlo- Wanssum gaat Klassiek op Locatie dit jaar voorbij. Maar volgens Reijnders zullen beide gemeenten de komende jaren wel worden opgenomen in de ?concertreeks. "Daarover is reeds gesproken." Voor Reijnders wacht de komende weken in Parijs eerst een andere uitdaging: elf theaterconcerten aan de zijde van Herman van Veen, met wie de musicus uit Broekhuizenvorst ruim twintig jaar samenwerkte. Tien vragen aan Nard Reijnders.


1. En toen ging de telefoon. Herman van Veen. Of je nog een keer mee wilde op tournee naar het buitenland. Kun je 'nee' zeggen tegen een grootheid als Herman van Veen?

"Ja, dat kun je. Dat heb ik drie jaar geleden ook gedaan. Toen hen ik gestopt in de vaste begeleidingsband van Herman van Veen. ~i twintig jaar was ik toe aan een niéuwe uitdaging. Herman en ik zijn als goede vrienden uiteen gegaan. Muziekvrienden voor het leven. 'We doen samen nog wel projecten', zeiden we toen tegen elkaar. Maar eigenlijk weet je dat in- de praktijk dat erg moeilijk is. Niet omdat we dat niet willen, maar omdat het moeilijk in te passen is in de agenda's. Je maakt andere keuzes en beslissingen. We hebben wel steeds contact gehouden. '

2. Toch verrast dat hij jou heeft gevraagd voor zijn tournee?
Aangenaam verrast. Ik vind het klasse van zo'n groot artiest als Herman van Veen dat hij iemand terugvraagt die bij hem is weggegaan. Dat siert hem, dat tekent zijn grandeur. Tegelijkertijd vind ik het ook een eer voor mezelf. Herman belde toen hij mij op televisie had gezien. 'Wat speelde je mooi', zei hij. 'Die toeter wil ik weer eens horen.' Een ontroerend moment. Ik vind het heel leuk om weer een tour met Herman te doen. Zeker omdat zijn manier van theater maken me erg aanspreekt. "

| 3. Uit hoeveel concerten bestaat de tournee?
'In totaal uit bijna 25 concerten, verdeeld over twee perioden. Deze maand spelen we elf concerten in een theater in Parijs. In september treden we nog een aantal keren op in Parijs en in Antwerpen. De tournee heet 'Chapeau'. Een titel met een dubbele betekenis. Enerzijds betekent het hoed, anderzijds ook petje af. Respect voor anderen en voor de omgeving is de insteek van de tournee. Ik bespeel daarin saxofoon en klarinet."

4. Als je eind juni weer terug bent in Broekhuizenvorst, wacht de volgende uitdaging: Klassiek op Locatie. Wat behelst dat project?
"Klassiek op Locatie koppelt klassieke muziek aan verrassende, en in sommige gevallen cultuur historische locaties in Noord- Limburg. Op deze plekken musiceren komende zomer topmusici van internationale allure. De uitvoeringen zullen plaatsvinden op mooie locaties in de natuur, bij kerkjes, boerderijen, kastelen en in parken. Klassiek op Locatie organiseert dit jaar in totaal zeven concerten die een belangrijke, positieve bijdrage leveren aan het culturele imago van Noord- Limburg."

5. Mikt Klassiek op Locatie op de toeristen of op de eigen bewoners van Noord- Limburg?
"Beide. Noord-Limburg is een fantastische regio aan de boorden van de Maas tussen de Peel en de Duitse grens. Dit gebied met een rijke historie en prachtige cultuurhistorische locaties werd reeds vele jaren geleden ontdekt door de toerist. Wekelijks wordt deze streek bezocht door duizenden mensen die een dagje Noord- Limburg 'doen' of verblijven op campings, in hotels of in een van de vele grote vakantieparken. De bezoekers verwachten in deze streek, rust, natuur en cultuur.
Voor deze toeristen én uiteraard voor de vele bewoners van Noord-Limburg zal Klassiek op Locatie een zeer gewaardeerde extra invulling van hun zomerse vrije tijd zijn. Klassiek op Locatiie is een bijzondere wijze om bevolking en gasten kennis te laten maken met hoogstaande (kamermuziek, en - voor degenen die de streek nog niet kennen - een unieke manier om in een zucht verschillende sferen van de regio te inhaleren."

6. Hoe wordt Klassiek oip Locatie geprogrammeerd?
"De Stichting Klassiek rap Locatie streeft naar een jaarlijks zo breed mogelijke programmering: van Barok tot Avantgarde, van liedrecital tot slagwerkgroep, van kamerkoor tot strijkorkest, met als belangrijkste uitgangspunt: topkwaliteit van internationale allure. Daarnaast zal Klassiek op Locatie ieder jaar, met ingang van 2004, een componist een opdracht geven een werk te schrijven geïnspireerd door locatie en uitvoerenden."

7. De zeven bijzondere klassieke concerten vinden in zes Noord-Limburgse gemeente n plaats: Venlo, Helden, Horst aan de Maas, Arcen-Veldem, Gennep en Sevenum. Venray niet, Meerlo-Wanssum niet. Waarom in die gemeenten niet?

"De regio Noord-Limburg bestaat uit veertien gemeentes die eind vorig jaar allemaal zijn uitgenodigd om aan deze serie deel te nemen. Unaniem was het enthousiasme en de betrokkenheid, echter diverse gemeentes hadden logischerwijze hun culturele budgetten reeds verdeeld, dit geldt onder meer voor Venray en Meerlo-Wanssum. Van beide gemeenten hebben we wel die toezegging dat ze de komende jaren zullen deelnemen aan onze Klassiek op Locatie Concertserie. Er zijn meer gemeentes die hun interesse inmiddels al kenbaar hebben gemaakt. Dat is ook heel begrijpelijk, want voor relatief weinig geld haalt een gemeente een concert op internationaal niveau binnen en verwerft daarmee nationale uitstraling. Ik verwacht dat we volgend jaar een luxeprobleem krijgen of dat we het aantal concerten moeten uitbreiden. Dat heeft natuurlijk alles met geld te maken."

8. De toegangsprijzen zijn verrassend goedkoop voor concerten met zulke vermaarde musici: het duurste kaartje kost 12 euro.
"Een bewuste keuze. We willen een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met klassieke muziek, het moet geen elitair feestje worden. Zo denken we ook over een klassiek concert voor kinderen in 2004. Door subsidies en sponsoring kunnen we de toegangsprijzen dit jaar laag houden. De provincie Limburg subsidieert Klassiek op Locatie in het kader van het Provinciaal Aktieplan Cultuurbereik, de Noord-Limburgse gemeenten waar een concert wordt gehouden dragen bij, Antares Woonservice sponsort, het Limburgs Bureau voor Toerisme ondersteunt met raad en daad. Door hun betrokkenheid en financiële steun is het ons gelukt om topmusici te contracteren. Musici die veelal op grote podia in wereldsteden optreden en nu ook in Noord-Limburg te bewonderen zijn. Daar ben ik best wel trots op." '

9. Hoe ziet het programma eruit?
Het programma bestaat in totaal uit zeven concerten: Zondag 6 juli, 16.00 uur, bid- tuin kloostercomplex St. Michael Steyl: Ronald Brautigam (piano) i.s.m. Culturele Raad Tegelen. Zondag 13 juli, 16.00 uur, Wilhelminapark Venlo: Escher- Ensemble, Dorine Niezing (10 musici met zangeres) i.s.m. Buurt aan Zet. Donderdag 24 juli, 20.00 uur, carréboerderij Conenhof buurtschap Hasselt: Theodora Geraets, (piano) Erika Waardenburg, (harp) Regina Albrink (piano). Maandag 11 augustus, 20.00 uur, kloosterkapel Panningen, Quirine Viersen (cello) en Silke Avenhius (piano). Vrijdig 15 augustus, 20.00 uur, Martinuskerk Gennep: het Wiener Klavieffiio (piano, viool, cello). Zondag 24 augustus, 16.00 uur, gevangenis en Huis van bewaring voor vronven Evertsoord: orkest de Volhariing (14 musici). Zondag31 augustus, 16.00 uur, De Borjgraaf Lottum: het Nederland Blazers Ensemble (14 musci).

10. Waar zijn de kaarten te koop? "De kaaitcn zijn vanaf volgende week te koop bij de VW kantoren in Noord-Limburg."