De Stem

Babette van Veen: 'Speelkwartier voorbij'

'Linda' gaat op zoek naar artistieke rijkdom

12 mei 1998

Babette van Veen, beroemd geworden als Linda in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden en de daar uit voortgekomen meidengroep Linda, Roos en Jessica, is het lichtvoetige werk beu en gaat op de wat serieuzere toer.


Vorige week sloot zij met haar collega's officieel het bestaan van het zangtrio af. Eerder stapte ze al uit de serie. "Ik ben er echt aan toe om mijn eigen persoonlijkheid te gaan vormen. Ik wil me gaan verdiepen. Je zit in een sneltrein en die dendert maar voort. Maar nu wil ik eruit. Ik ben net dertig geworden. Dan mag het ook wel heel langzaam. Toch?" Het trio Linda, Roos en Jessica begon drie jaar geleden als een grapje om de soapserie te promoten. Maar Ademnood werd iets van een veel langere adem dan iedereen ooit gedacht had. Zeven weken stonden de drie nummer 1 in de hitparade.

Chagrijnig

Babette van Veen: "We hebben het met veel plezier gedaan. Maar als we met de nummers na Ademnood niet na een paar weken op 1 stonden, werden we chagrijnig. We wilden het graag heel goed doen, maar dat was niet voor iedereen even makkelijk. We hebben altijd geprobeerd om onszelf te blijven. Dat werd niet altijd gewaardeerd. We hebben gewoon ons best gedaan." Ze heeft heel veel plezier gehad. -Maar op een gegeven moment /Vroeg ik me toch af of dit het was, wat ik in mijn leven wiL Is dit alles? Het is heel makkelijk om in een groep te blijven hangen. Ik ben naar de toneelschool gegaan om bepaalde dingen te gaan doen, maar op een andere weg terecht gekomen. Ik wil weer terug. Het speelkwartier is voorbij."

Bruinen

Ze wil graag blijven zingen, maar dan wel op een ander niveau w'aar het niet om het scoren gaat, maar om mooie dingen. "Meer diepgang, ja. Wat wij deden, was erg leuk. Maar had veel te maken met de buitenkant, met bruinen in de zon. En zo is het leven niet altijd. Ik zou niet nog tien jaar meidengroepje kunnen zijn en zeggen dat het leven oké is. Oppervlakkigheid is even leuk, maar dan moet je weer serieus gaan werken."

Babette van Veen, die jaren geleden al eens in een film meespeelde - BlueberryHill van de Belgische regisseur Robbe de Hert - gaat nu met haar vader Herman van Veen een film opnemep. "Een avonturenverhaal waarin ik de hoofdrol speel. Een soort sprookje waarin zijn en mijn verleden bij elkaar komen. Een dialoog tussen mijn vader en mij. Ik zou het liefst dingen willen gaan doen die me aanspreken. Als ik maar iets van mezelf er in kan gooien en er bepaalde artistieke rijkdom uit kan halen.