Soester Courant

Verlate uitreiking in gemeentehuis
Herman van Veen
'ridder-van-Oranje'

12 mei 1993

Tijdens een korte plechtigheid in het gemeentehuis, afgelopen maandagmorgen, heeft burgemeester de Widt alsnog een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan onze plaatsgenoot Herman van Veen. Hij werd benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau, maar moest op 29 april wegens verblijf in het buitenland verstek laten gaan.


De Widt had hem in Oostenrijk wel een geluksfax gestuurd, zodat de verrassing er al af was, maar dat maakte de vreugde van de uitreiking er niet minder om, vooral omdat die nu kon plaatsvinden in het bijzijn van Van Veens ouders, zijn echtgenote en enkele andere familieleden en vrienden.

De burgemeester stond tevoren kort stil bij Van Veens kleurrijke loopbaan, die begon met een zang- en muziekopleiding aan het Utrechtse conservatorium, gevolgd door zijn debuut met het eenmans-muziektheater " Harlekijn5'. Daarmee werd de basis gelegd voor een internationale carrière, die hem tot ver over de grens bracht, en een repertoire dat op inmiddels 50 (!) cd's in vier talen is vastgelegd.

De Widt schetste de nieuwe ridder-van- Oranje als een bekende persoonlijkheid voor volwassenen en kinderen, waarbij hij o.a. herinnerde aan de bekende tv-serie over Alfred Jodocus Kwak, een schepping van Herman van Veen. Verder bracht hij diverse toneelstukken op zijn naam en trad hij als acteur op in verschillende speelfilms.
Meer dan 25 jaar lang is Van Veen goodwil-ambassadeur van Unicef - het kinderfonds van de Verenigde Naties - geweest. Verder is hij mede-oprichter van de stichting Colombine, die zich inzet voor gehandicapte kinderen in o.a. de Derde Wereld, en maakte hij in Soest o.a. deel uit van het comité van aanbeveling voor de stichting Stimulans.

Van Veen heeft al de nodige internationale onderscheidingen op artistiek gebied en volgens de burgemeester is hij een gevoelsmens die zijn emoties in muziek weet uit te drukken. Hijzelf vond Van Veens liedjes in elk geval "adembenemend-' en hij was blij hem als Soester "in ons midden" te hebben.