HET VRIJE VOLK
Ale van Dijk

IDEE VARA-TEKENFILMSERIE BIJNA DOOR DISNEY GEKOCHT

11 dec 1989

HILVERSUM - Het idee voor de 40 miljoen gulden kostende, 52 afleveringen tellende tekenfilm-serie 'Alfred J. Kwak', die de VARA vanaf Eerste Kerstdag via Nederland 1 wekelijks gaat uitzenden, was bijna voor miljoenen dollars aan de Amerikaanse multi-national Disney Tekenfilms verkocht. "Ze wilden het idee in Amerika van Herman van Veen kopen om de serie uit de tekenfilm-markt te houden. Uit concurrentie-overwegingen dus," onthulde gistermiddag in Hilversum VARA-voorzitter Marcel van Dam.


De getekende avonturen van het eendje Kwak en 250 andere dieren konden door de VARA worden bekostigd dank zij de financiŽle medewerking van rijke Japanse en Europese tv-stations. De 'grootste tv-produktie ooit in Europa gemaakt' is sinds kort al op de Japanse tv te zien. De serie is daar zo'n succes, dat de Japanners de avonturen naar een kijkdichter uur hebben verplaatst. De VARA heeft het eerste vertoningsrecht voor Nederland.

"Enkele honderden tekenaars op Taiwan zijn ingeschakeld om de tekeningen van de Duitse ontwerpers Harald Siepermann en Hans Bacher nader tot leven te brengen. Naast het idee leverde Herman van Veen ook tekst en muziek," aldus een 'trotse' VARA- voorzitter: "En dank zij ons contract met Van Veen zijn de karakters van de 52 afleveringen zuiver Hollands gebleven. Er wordt internationaal alweer gedacht aan een vervolg van 52 afleveringen."Ale van Dijk